ΑΚΕΛ: Στόχος η ανεξάρτητη και αυτόνομη υποψηφιότητα

Βασικά χαρακτηριστικά του εκλεκτού του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές Εκλογές θα είναι η αυτονομία και ανεξαρτησία σε επίπεδο υποψηφιότητας και πρωταρχικό μέλημα είναι να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Στην τελική ευθεία για την επιλογή του εκλεκτού του κόμματος, εισέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα το ΑΚΕΛ. Έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και απομένουν στο τραπέζι

3-4 ονόματα, από τα οποία ο ένας θα αποτελέσει την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία, εκτός απροόπτου, συνεδριάζει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μάη.

Τι συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου

Στη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, συζητήθηκαν ζητήματα γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και κοινοβουλευτικά θέματα, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίας, αναλώθηκε στις Προεδρικές Εκλογές.

Πληροφορίες του Sigmalive, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έγινε μια ανασκόπηση της πορείας των ζυμώσεων, των βολιδοσκοπήσεων που έγιναν μέχρι τώρα σε συγκεκριμένα άτομα, για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς τους.

Πλέον, το Πολιτικό Γραφείο, με τον καθορισμό των θέσεων και του πολιτικού πλαισίου του υποψηφίου, είναι έτοιμο να διερευνήσει τις συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις των εν δυνάμει υποψηφίων που έχουν βολιδοσκοπηθεί, έτσι ώστε να καταλήξει στον εκλεκτό.

Η τελική απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, αναμένεται να κλειδώσει στην επόμενη συνεδρία, η οποία θα γίνει, εκτός απροόπτου, εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Στο τραπέζι ονόματα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεταξύ των ονομάτων που βρίσκονται στη λίστα του ΑΚΕΛ και εισήλθαν στην τελική ευθεία, είναι αυτό του Μάικ Σπανού, ένα όνομα που πρώτο απεκάλυψε το Sigmalive. Μαζί με το όνομα του Μάικ Σπανού, ο οποίος ξεκαθάρισε ήδη ότι τον προσέγγισε το ΑΚΕΛ, στη λίστα υπάρχουν κι άλλα ονόματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους ανταποκρίνονται σε προσωπικότητες που ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας. Φαίνεται, ωστόσο, ότι στο ΑΚΕΛ υπάρχει ακόμα ένα κρυμμένο χαρτί, το οποίο κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό.

Πηγή εντός ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν ονόματα τα οποία ακούστηκαν και είναι κοντά ακόμα και εντός του ΑΚΕΛ όπως για παράδειγμα ο Κίκης Καζαμίας ο οποίος παραμένει στην λίστα και θεωρείται από τους εντός ΑΚΕΛ μια από τις πλέον αξιόπιστες επιλογές.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ωστόσο, ότι προς το παρόν, πρωταρχικό μέλημα είναι να εξευρεθεί υποψήφιος από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Στο ΑΚΕΛ φαίνεται να ψάχνουν για μια προσωπικότητα με περισσότερο τεχνοκρατικό προφίλ, η οποία ωστόσο να έχει άποψη και θέση για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή πραγματικότητα, όπως το Κυπριακό, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας, η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Προσπάθεια, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να τεθεί ενώπιον του λαού μια υποψηφιότητα που να διαφέρει από το πολιτικό κατεστημένο.

Όποιος και να είναι πάντως ο εκλεκτός, θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι θα διατηρήσει μια μορφή αυτονομίας και ανεξαρτησίας σε σχέση με την υποψηφιότητά του. Δεν έχει πρόθεση το ΑΚΕΛ να επιβάλει προεκλογικό πρόγραμμα στον υποψήφιο που θα επιλέξει και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο την εβδομάδα αυτή, το ΑΚΕΛ θα συζητήσει με τους εν δυνάμει υποψηφίους τις θέσεις τους τόσο στο Κυπριακό όσο και σε ζητήματα Οικονομίας και κοινωνίας, έτσι ώστε να διαφανεί η συμβατότητα απόψεων και θέσεων.

Στο ΑΚΕΛ αναγνωρίζουν ότι "από τη στιγμή που πρόθεση είναι να βρεθεί μια προσωπικότητα που να εκφράζει τους πολίτες και την κοινωνία ευρύτερα, δεν μπορούν να έχουν την απαίτηση να είναι σε όλα ΑΚΕΛικός", ξεκαθάρισαν ωστόσο ότι "θα υπάρχουν κόκκινες γραμμές, τις οποίες το κόμμα δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αγνοήσει στην τελική του επιλογή".

Πηγή εντός ΑΚΕΛ, επιβεβαιώνει ότι σε μεγάλη πλειοψηφία, τα ονόματα που βρίσκονται στη λίστα ανταποκρίνονται σε ονόματα που είδαν ήδη το φως της δημοσιότητας.

Στόχος η υποψηφιότητα νίκης στις Προεδρικές Εκλογές

Σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο, κάνει λόγο για επιλογή νίκης στις Προεδρικές Εκλογές. "Μια επιλογή που να ανοίξει το δρόμο για να γυρίσουμε μια νέα ελπιδοφόρα σελίδα για την Κύπρο και το λαό μας. Μια επιλογή που να εγγυηθεί τη συνέχιση των προσπαθειών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τη χώρα και το λαό μας στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας. Για να τερματιστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, για επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, για στήριξη και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς".

Να επισημάνουμε ότι η όποια πρόταση-εισήγηση στην οποία θα καταλήξει το Πολιτικό Γραφείο, θα τεθεί ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής. Αν και εφόσον εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή στο τέλος Μαΐου, τότε θα κατατεθεί προς συζήτηση στις ομάδες βάσεις. Όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση εντός των ομάδων βάσης, τότε τα αποτελέσματα θα τεθούν ενώπιον Γραμματείας και Πολιτικού Γραφείου, με στόχο τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, το ΑΚΕΛ να πάει σε Συνέδριο προς επικύρωση της απόφασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα