Υπόγειος πόλεμος εναντίον της Κύπρου με φόντο το «ξέπλυμα»

Μεγάλος θόρυβος έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες μετά από δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο εξαπολύει μύδρους ενάντια στην Κύπρο, λέγοντας ότι μετατρέπεται σε παράδεισο για ρωσικές επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρει το δημοσίευμα, το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μέσω μιας φόρμουλας που έχει δημιουργηθεί προκειμένου οι ρωσικές επενδύσεις να μετατραπούν σε «μη ρωσικές» ακολουθώντας το σλόγκαν «Αν δεν μπορείς να ξεπλύνεις τα χρήματα ενός Ρώσου, το σχέδιο

προβλέπει, το ξέπλυμα του ίδιου του Ρώσου».

Επιπλέον, αφήνει αιχμές αναφορικά με τα κίνητρα της Κυβέρνησης για την εν λόγω πρακτική προσέλκυσης επενδύσεων μετά την κρίση του 2013, λέγοντας ότι «ξεπουλά» τα ευρωπαϊκά διαβατήρια, δίνοντας εν τάχει σε κατοίκους τρίτης χώρας την κυπριακή υπηκοότητα εντός έξι μόνο μηνών.

Επιπροσθέτως, το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ότι μέχρι τώρα έχουν παραχωρηθεί 2.000 διαβατήρια σε ξένους, εκ των οποίων τα μισά κατέληξαν σε Ρώσους, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Κύπρο, αποκομίζοντας σειρά ωφελημάτων.

Την ίδια ώρα επιδίδεται σε μια σειρά παρατηρήσεων (όπως ότι οι ρωσικές επιγραφές πληθαίνουν στις πόλεις όπως τη Λεμεσό), σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν το πρόβλημα γύρω από τη ρωσική παρουσία, την οποία θεωρεί μάλλον «ανησυχητική».

Ποια η πραγματικότητα

Πρακτική παραχώρησης διαβατηρίου έναντι επενδύσεων, δεν είναι ιδιαιτερότητα της Κύπρου, καθώς αρκετές χώρες επιλέγουν να θεσπίσουν σχετική νομοθεσία προκειμένου να αποτελέσουν πόλο έλξης επενδυτών από ξένες χώρες και να δουν τους δείκτες τους να βελτιώνονται, ειδικά μετά την μεγάλη οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2009.

Οι περισσότερες χώρες παρέχουν προγράμματα, τόσο για άδεια παραμονής, όσο και για υπηκοότητα, με το κόστος και τις δυνατότητες να διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση.

Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία θεωρείται από τους επενδυτές μια εξαιρετικά καλή επιλογή, καθώς απαιτεί επενδύσεις μόλις $1.2 εκατομμυρίων προκειμένου να παραχωρήσει διαβατήριο και να ανοίξει την πόρτα στην ενιαία αγορά της Ευρώπης για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως η Βουλγαρία, έτσι και το διαβατήριο της Μάλτας προσφέρει τις ίδιες περίπου προοπτικές, με επενδύσεις της τάξεως των $1.85 εκατομμύρια συνολικά, ενώ ασαφές παραμένει ο χρόνος κατά τον οποίο είναι υποχρεωτικό να βρίσκεται κανείς σε μαλτέζικο έδαφος.

Η Αυστρία επίσης προσφέρει ανάλογες προοπτικές και διόδους στην ενιαία αγορά, ωστόσο εδώ το προνόμιο μάλλον κοστίζει κάτι παραπάνω. Συγκεκριμένα, το αυστριακό διαβατήριο μπορεί να αποκτηθεί έναντι δωρεάς €2 με €4 εκ. ή επενδύοντας €10 εκ. σε αδειοδοτημένη εταιρία, με κριτήρια που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των εργαζομένων και τον κύκλο εργασιών. Ωστόσο, τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν προϊόν διαπραγμάτευσης, ανάμεσα στις Αρχές της χώρας και στους επενδυτές.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το τι θα ακολουθήσει στην μετά-Brexit εποχή, δεδομένου ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να διατηρήσει τα συγκεκριμένα προνόμια, απαιτεί επενδύσεις ύψους £2 εκ. προκειμένου να παραχωρήσει διαβατήριο. Οι επενδύσεις με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Γιατί επιλέγουν Κύπρο

Πέρα από παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με την οικονομική δραστηριότητα, όπως η ποιότητα ζωής, το κλίμα και η δυνατότητα διαμονής, οι βασικοί παράγοντες που η Κύπρος προσελκύει ξένους και κυρίως Ρώσους επενδυτές, λόγω μιας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με την οικονομία.

Η γρήγορη ανάκαμψη από την κρίση και η οικονομική σταθερότητα που υπήρξε τόσο προ κρίσης, όσο και τα τελευταία χρόνια, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες προσέλκυσης επενδυτών.

Επιπλέον, η χαμηλή φορολογία και το σταθερό φορολογικό και νομοθετικό περιβάλλον, φαίνεται ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, σε συνδυασμό με την απαίτηση για παραμονή στη χώρα μόνο για διάστημα 183 συνεχόμενων ημερών, «λύνει τα χέρια» στους επιχειρηματίες.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και κύκλοι στο Προεδρικό μέγαρο που έχουν άριστη γνώση του θέματος, αναφέρουν ότι στην Κύπρο οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στις αιτήσεις για διαβατήριο, είναι εξονυχιστικοί και σε βάθος χρόνου για τους αιτούντες, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα ασφαλείας το οποίο δεν επιτρέπει παράνομες δραστηριότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα