ΑΚΕΛ: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Το ιδανικό θα ήταν να δίνονται τα έγγραφα στα πολιτικά κόμματα, αφού “αυτό έπραττε και ο Δημήτρης Χριστόφιας”, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού μετά τη σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό.

Είπε, ακόμη, ότι θα έπρεπε να συζητούνται τα θέματα ουσίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια το Εθνικό Συμβούλιο να συμβάλει στους προβληματισμούς του, στη διαμόρφωση των θέσεων και των απόψεων, που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Είναι προφανές”, είπε, “ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν

εμπιστεύεται, γιατί θεωρεί ότι εάν δοθούν τα έγγραφα ή εάν γίνονται κάποιες συζητήσεις, πράγματα θα διαρρέονται στα μέσα ενημέρωσης, αποδυναμώνοντας την προσπάθειά του στις διαπραγματεύσεις”.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι αν θέλουμε όλοι η Κύπρος να έχει μέλλον και προοπτική θα πρέπει να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, ο οποίος, επανέλαβε ότι το κόμμα του επιμένει σε λύση, η οποία θα βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές και θα κρίνει το αποτέλεσμα των συνομιλιών με γνώμονα αυτό, δηλαδή ποιες είναι οι συμφωνημένες αρχές, τι καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Αυτά θα μας καθοδηγήσουν, για να διατυπώσουμε την τελική μας άποψη, αναφορικά με την όποια πρόταση θα τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού”, είπε.

Συνέχισε, λέγοντας πως το ΑΚΕΛ δεν δίνει λευκή επιταγή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το κάλεσε ξανά να διαπραγματευτεί το Κυπριακό, στη βάση των διαχρονικών αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και του συμφωνημένου πλαισίου, ενώ θα τον κρίνει με βάση το τελικό αποτέλεσμα.

“Θεωρώ ότι είναι πολύ λανθασμένο αυτό που επιχειρείται να γίνει από την πλευρά κάποιων πολιτικών κομμάτων να χωρίσουν τον κυπριακό λαό, καλλιεργώντας τον φόβο. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση. Πρέπει να αρθούμε πρώτα εμείς, τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, στο ύψος των περιστάσεων. Να μην λειτουργούμε με μικροκομματικό τρόπο. Να δείξουμε ότι πραγματικά έχουμε την απαραίτητη ψυχραιμία και την ικανότητα να διαχειριστούμε δύσκολες και κρίσιμες φάσεις και να κρίνουμε, επαναλαμβάνω, από το τελικό αποτέλεσμα, αν και εφόσον υπάρξει τελικό αποτέλεσμα, γιατί κανένας δεν μπορεί να ξέρει αν θα έχουμε τελικό αποτέλεσμα”, σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Όπως πρόσθεσε, “εμείς τουλάχιστον με τα δεδομένα, τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή μπροστά μας, δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθούν τα πράγματα, αν δηλαδή θα έχουμε συμφωνία ή αν θα έχουμε ναυάγιο».

Γι` αυτό, είπε, «καλά κάνουμε να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και να κρίνουμε με βάση το αποτέλεσμα το οποίο θα υπάρχει. Αυτό θα πράξουμε ως κόμμα σκεπτόμενοι πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού”.

Σε ερώτηση αν εκτιμά πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπραγματεύεται στη βάση αρχών, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «υπάρχουν ζητήματα στα οποία διαφωνούμε, θέλω να το ξεκαθαρίσω», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ζητήματα πρωτεύουσας σημασίας».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ξεπεράσει – να το πω με βάση τη γλώσσα που χρησιμοποιείται – τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές της δικής μας πλευράς, για να δικαιολογείται η όποια διατύπωση τόσο έντονων ανησυχιών από διάφορες πλευρές.

Επανέλαβε ότι από εκεί και πέρα το ΑΚΕΛ θα κρίνει με βάση το αποτέλεσμα το οποίο θα υπάρξει.

Είπε ακόμα: “Ξέρετε το λέω εγώ, που είμαι ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, του οποίου ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και το ίδιο το κόμμα μας έτυχε μιας πολύ διαφορετικής αντιμετώπισης από τον κ. Αναστασιάδη και το ΔΗΣΥ όταν ήμασταν εξουσία. Δεχθήκαμε ισοπεδωτικές επιθέσεις τότε, και στο Κυπριακό. Δεν νομίζω ότι πρέπει να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο, εάν πραγματικά εκείνο που ιεραρχούμε πρώτα στις προτεραιότητες μας είναι το πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του τόπου και του λαού μας”.

Διαφορές φιλοσοφίας στο ΓεΣΥ

Για το ΓεΣΥ, ο κ. Κυπριανού είπε πως έχουν αναληφθεί κατά τη σημερινή σύσκεψη αποφάσεις οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν, σημειώνοντας ότι είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορές φιλοσοφίας σε κάποια από αυτά τα ζητήματα που έχουν συζητηθεί σήμερα στη σύσκεψη.

Όπως είπε, “το ΑΚΕΛ με γνώμονα το πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του κυπριακού λαού, της πλειοψηφίας δηλαδή του κόσμου, θα τοποθετηθεί για όλα αυτά ζητήματα οριστικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα