Σε αχαρτογράφητα νερά η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει η διαδικασία ψήφισης σημαντικών μεταρρυθμίσεων αλλά κι ενδεχομένως του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017.

Μετά τις σοβαρές αναταράξεις που προέκυψαν στη σημερινή συνεδρίαση (Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2016) των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό με την αποχώρηση του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και αν οι ισορροπίες ανάμεσα στα κόμματα εξακολουθήσουν να κινούνται στα τωρινά επίπεδα, η προσαρμοστικότητα του κυβερνώντος κόμματος στην εξεύρεση συμμάχων θα αποτελέσει

την κρίσιμη παράμετρο.

Αν και οι σχέσεις ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, είχαν διαταραχθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες, μετά τη συνεχώς αυξανόμενη διάσταση απόψεων και θέσεων όσον αφορά στο Κυπριακό και στο χειρισμό της ενημέρωσης από πλευράς ΠτΔ, η σημερινή αποχώρηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και οι σχετικές δηλώσεις του, βάζουν τη σφραγίδα της ρήξης στην πλέον κρίσιμη παράμετρο στη λειτουργία του κράτους.

Επί λέξει, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε «αν ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εθνική συνεννόηση για σημαντικά θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, τότε θα πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση και στο Κυπριακό», γεγονός που εν πολλοίς μεταφράζεται ότι ενδεχομένως το κυβερνών κόμμα να πρέπει να αναζητήσει για πρώτη φορά από το 2013, νέο σύμμαχο στην ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων καθώς και του προϋπολογισμού.

Ως γνωστόν, το ΔΗΚΟ, μαζί με το ΕΥΡΩΚΟ αποτελούσαν τα δύο «πόδια» πάνω στα οποία στεκόταν ο ΔΗΣΥ για να μπορέσει να περάσει τον προϋπολογισμό από την ολομέλεια της Βουλής, πόσω δε μάλλον όταν από το 2014 κι έπειτα, οι προϋπολογισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν τη μνημονιακή σφραγίδα της κρίσης και τη σκληρή επίβλεψη της Τρόικας.

Πλέον, με το ΕΥΡΩΚΟ να έχει απορροφηθεί από το Κίνημα Αλληλεγγύη και τη σφόδρα αντιπολιτευόμενη στο Κυπριακό Ελένη Θεοχάρους, αλλά και δεδομένων των δηλώσεων Νικόλα Παπαδόπουλου για εμπάργκο στήριξης σε «σημαντικά θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης», επί της ουσίας, ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να αναζητήσει αλλού συμμαχίες.

Μονόδρομος το ΑΚΕΛ;

Με το πολιτικό σκηνικό να τυλίγεται σφιχτά πλέον στο Κυπριακό, στην τροπή που παίρνουν οι συνομιλίες, αλλά και την απόσταση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου», το ΑΚΕΛ φαντάζει να είναι η μοναδική διέξοδος για την έγκριση σοβαρών νομοσχεδίων, αλλά και του πρώτου προϋπολογισμού της μεταμνημονιακής περιόδου.

Δεδομένου ότι τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται στο ίδιος μήκος κύματος όσον αφορά στο Κυπριακό και δεδομένου ότι –επισήμως- η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξέλθει του μνημονίου, το ενδεχόμενο για σύμπραξη στον κρατικό προϋπολογισμό, έχει αρχίσει να αποκτά πιθανότητες.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο η ηγεσία του ΑΚΕΛ θα δεχτεί να κάνει «ιδεολογικές εκπτώσεις» που έχουν να κάνουν με τη μνημονιακή δέσμευση για αποκρατικοποιήσεις, δεδομένου ότι στο παρελθόν ουδέποτε το ΑΚΕΛ ψήφισε προϋπολογισμό που είχε καταθέσει κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Απόψε, εξάλλου, κατατίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται από αρκετές προκλήσεις, με κυριότερη αυτή του κρατικού μισθολογίου. Η προσπάθεια μεταρρύθμισης φαίνεται να προσκρούει στις ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε σχέση κυρίως με τη διασύνδεση των αυξήσεων με το ονομαστικό ΑΕΠ, καθώς και με τις μετακινήσεις – αποσπάσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα