Η κατάσταση στην Τουρκία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Στο επίκεντρο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο βρίσκεται η Τουρκία και η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στην ολομέλεια απευθύνθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να γίνει μια ενδελεχής ανασκόπηση όσο αφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες σε όλα τα επίπεδα. Κύρια αναφορά έγινε στην κατάσταση

της χώρας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, στο προσφυγικό και το πως το χειρίζεται η Τουρκία, αλλά και στο Κυπριακό.

Σε σχέση με το Κυπριακό η κ. Μογκερινι ανέφερε :" ΕΕ και Τουρκία, είναι πρόθυμες να πετύχουν μια λύση στις συνομιλίες στην Κύπρο, για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφιλίωση. Η Τουρκία είναι κρίσιμος εταίρος στην περιοχή, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα. Οι δύσκολες στιγμές , να γίνουν ευκαιρία για ενίσχυση της Δημοκρατίας και όχι απομάκρυνση των λαών από τις αξίες της"

Ο κ. Χαν Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση τόνισε ότι "Αστάθεια στην Τουρκία θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην Ευρώπη. Πρέπει να επανέλθουν το Κράτος Δικαίου και η οικονομική σταθερότητα. Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο ότι ο Ερντογάν είναι πρόεδρος, να βλέπουμε γενικά τη χώρα, να τη βοηθήσουμε".

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από Ευρωβουλευτές, με κάποιους να κατακεραυνώνουν την Τουρκία και άλλου να υιοθετούν μια πιο μετριοπαθή στάση.

Ανάμεσα στους Ευρωβουλευτές που έχουν τοποθετηθεί/θέσει ερώτημα είναι και οι Κύπριοι Λευτέρης Χριστοφόρου, Τάκης Χατζηγεωργίου και Κώστας Μαυρίδης.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου έθεσε το ερώτημα κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Στην ομιλία του ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι "το τι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία είναι πραγματικά μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Ενόσω η ΕΕ και οι εκπρόσωποι της συμπεριφέρονται ως να εκπροσωπούν μια μαλακή δύναμη, μια φυλλορροούσα Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι φυσικό να διαλεγόμαστε με την Τουρκία με ένα τρόπο που περισσότερο την διευκολύνει. Διευκολύνει τον Πρόεδρο Ερτογάν να συνεχίσει αυτή την αντιδημοκρατική στάση του απέναντι στους πολίτες του παρά να του δείχνει τον σωστό δρόμο".

Ο κ. Χατζηγεωργίου σε αναφορά του στις εγγυήσεις για το Κυπριακό έθεσε το ερώτημα "πως είναι δυνατόν η Τουρκία να απαιτεί να εγγυηθεί ο τουρκικός στρατός την δημοκρατία της Κύπρου όταν αυτός ο στρατός δεν μπορεί να εγγυηθεί την δημοκρατία μέσα στην ίδια την Τουρκία".

Στη συζήτηση ο Ευρωβουλευτής Kώστας Μαυρίδης έθεσε το εξής ερώτημα: Στην Tουρκία, χιλιάδες δικαστές και εισαγγελείς να απολύονται. Xιλιάδες δάσκαλοι απολύονται υπό την υποψία διασύνδεσης με ... τρομοκράτες. Δημοσιογράφοι φυλακίζονται. Eφημερίδες κλείνουν. Eκλελεγμένοι δήμαρχοι αποπέμπονται. O τουρκικός στρατός εισβάλλει στην Συρία και συνεχίζει να κατέχει μέρος της Kύπρου. Mπορεί σε ένα τέτοιο καθεστώς να υπάρχει δικαιοσύνη και δίκαιη δίκη;

Keywords
Τυχαία Θέματα