"Στο Θέατρο της Σαλαμίνας θα είμαστε οικοδεσπότες"

«Το θέατρο της Σαλαμίνας είναι δικό μας και εκεί πάμε σαν οικοδεσπότες να καλωσορίσουμε τον κόσμο, όπως κάναμε και πέρσι», λέει ο Πρόεδρος του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής στο SigmaLive, κληθείς να σχολιάσει τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την παράσταση της Αντιγόνης, στις 28/09 στο Αρχαίο Θέατρο

της Σαλαμίνας.

Ο κ.Τουμαζής, ο οποίος φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, τόνισε ότι οι αντιδράσεις που υπάρχουν για την παράσταση, είναι αναμενόμενες και δεν διαφοροποιούνται αρκετά από αυτές που υπήρξαν πέρσι, στην παράσταση Ιππόλυτος, που είχε ανεβάσει ο ΘΟΚ.

Η φετινή παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών ελληνόφωνων θεάτρων, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος αλλά και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, η οποία γίνεται για πρώτη φορά.

Η εν λόγω συνεργασία αποτελεί επίσης απότοκο των εργασιών που γίνονται στην τεχνικη επιτροπη πολιτισμού (οι τεχνικες επιτροπες συστάθηκαν το 2006 μετά από σχετική συμφωνία Παπαδόπουλου – Ταλάτ) και που στόχο έχουν την βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

Στο πλευρό του ΘΟΚ το Υπουργείο Πολιτισμού

Συμμερίζεται την θέση του ΘΟΚ το αρμόδιο Υπουργείο, διά στόματος Κώστα Καδή. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, κληθείς από το SigmaLive να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για την παράσταση της Αντιγόνης στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας, ανέφερε ότι ο χώρος του αρχαίου θεάτρου είναι ένας καθαρά ελληνικός χώρος.

«Από την στιγμή που οργανώνεται κάτι παρόμοιο με την περσινή παράσταση, η οποία είχε θετικό αντίκτυπο στο κοινό, είμαστε θετικοί και συμμεριζόμαστε την θέση του ΘΟΚ», υπογράμμισε στο SigmaLive ο Κώστας Καδής.

Συμβολική η Αντιγόνη στην Σαλαμίνα

Ο κ.Τουμαζής εξάλλου, μίλησε και για τον συμβολισμό του έργου το οποίο θα ανεβεί στο θέατρο της αρχαίας Σαλαμίνας σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινου, ο οποίος σε δηλώσεις του σε ελλαδικά μέσα ανέφερε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Το έργο πραγματεύεται την προσπάθεια της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδελφό της Πολυνείκη, παρά την αντίθετη εντολή του Κρέοντα, βασιλιά της Θήβας, θέτοντας την τιμή των θεών και την αγάπη για τον αδερφό της υπεράνω των νόμων των ανθρώπων.

Ο πολιτισμός σημείωσε ο κ.Τουμαζής πρέπει να αποτελέσει γέφυρα αλληλοσεβασμου και αλληλοκατανοησης αναμεσα στις δυο κοινοτητες. Ο κ.Τουμαζής υπογράμμισε εξάλλου ότι σε καμιά περίπτωση ο ΘΟΚ δεν υποτιμά το θέμα εισβολής και κατοχής αλλά αντίθετα θεωρεί ότι τα κατεχόμενα είναι επικράτεια της Κύπρου, υπό κατοχή. «Ως ΘΟΚ, οφείλουμε να είμαστε εκεί, αναγνωρίζουμε το προβλημα εισβολης και κατοχής », είπε κλείνοντας.

Σεπτέμβριος, μήνας αναβίωσης του αρχαίου θεάτρου

Αρχές του περσινού Σεπτεμβρίου είχε ανέβει για πρώτη φορά παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, με την παράσταση Ιππόλυτος, σε σκηνοθεσία του Νεοκλή Νεοκλέους.

Το έργο που πάλι είχε τεθεί υπό την ομπρέλα των τεχνικών επιτροπών αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, ο οποίος κατέκλυσε το αρχαίο θέατρο.Σημειώνεται ότι η παράσταση του Ευριπίδη, είχε παρακολουθηθεί και από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα