Άγραφες οι άδειες Δικαστών – «Αφύλακτα» τα Δικαστήρια Λ/σιας

Έλεγχο στα Δικαστήρια για το 2016 πραγματοποίησε η Ελεγκτική Υπηρεσίας, στα πλαίσια των προνοιών του άρθρου 116 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης είναι:

• Μη καταγραφή και τεκμηρίωση της ετήσιας/συσσωρευμένης άδειας των Δικαστών των πρωτόδικων Δικαστηρίων και, ταυτόχρονα, αποζημίωση τους με το μέγιστο επιτρεπτό όριο συσσωρευμένης άδειας κατά την ημερομηνία αφυπηρέτησης/παραίτησης τους.
• Μη εφαρμογή των μνημονιακών αποκοπών και παγοποιήσεων των προσαυξήσεων και τιμαριθμικού επιδόματος στους νεοδιορισθέντες Επαρχιακούς Δικαστές.

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων για τη συντακτική επιμέλεια των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου.
• Μη άμεση είσπραξη προστίμων που επιβάλλονται από τα Επαρχιακά Δικαστήρια με ταυτόχρονη επιστροφή τυχόν εγγυήσεων που υποβλήθηκαν.
• Παραχώρηση δωρεάν χώρων στάθμευσης στα μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων.

• Μη εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στο Ανώτατο Δικαστήριο και στα Επαρχιακά Δικαστήρια Λευκωσίας.
• Ανάγκη αναθεώρησης δικαστικών τελών και εκσυγχρονισμός τρόπου είσπραξής τους.
• Καθυστέρηση στην έκδοση 285 διαταγμάτων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, από το 2011
• Μη ικανοποιητική παρακολούθηση της κινητής περιουσίας, των τεκμηρίων και των βιβλιοθηκών
• Παρατηρήθηκε επίσης καθυστέρηση στην έγκαιρη έκδοση αποφάσεων των Δικαστηρίων και στην έγκαιρη διάγνωση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των διαδίκων, θέμα το οποίο χειρίζεται το Ανώτατο Δικαστήριο προς αντιμετώπισή του.

Αναφορικά με τις άδειες των Δικαστών, η έκθεση αναφέρει ότι οι Δικαστές των πρωτόδικων Δικαστηρίων δεν συμπληρώνουν έντυπα αιτήσεων άδειας ανάπαυσης, με αποτέλεσμα οι άδειες που λαμβάνουν να μην καταγράφονται και να μην είναι εφικτή η τεκμηρίωση του υπολοίπου της ετήσιας/συσσωρευμένης άδειας σε πίστη τους.

Παρά τα πιο πάνω, κατά την αφυπηρέτηση ή παραίτηση κάποιου Δικαστή, αυτός λαμβάνει χρηματική, συνήθως, αποζημίωση, για το μέγιστο επιτρεπτό όριο συσσωρευμένης άδειας (70 ημέρες), πλέον της αναλογίας της ετήσιας άδειας μέχρι την ημερομηνία της αφυπηρέτησης/παραίτησής του. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δεν ακολουθούνται οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Κανονισμοί που αφορούν στις άδειες ασθενείας.

Το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην Ελεγκτική Υπηρεσία, το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει και μελετά το ζήτημα των αδειών ανάπαυσης και ασθενείας Δικαστών των πρωτόδικων Δικαστηρίων. Σεβόμενη πλήρως την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, η Υπηρεσία μας δεν υποβάλλει οποιαδήποτε σύσταση.

Όσο αφορά την ασφάλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αλλά και του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, η έκθεση αναφέρει ότι η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, το οποίο θα καλύπτει περιμετρικά όλο τον χώρο των Δικαστηρίων Λευκωσίας και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκκρεμεί από το 2007.
Υπάρχει σύσταση, όπως καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Αρχιπρωτοκολλητής ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία η εκπόνηση μελέτης και εκτίμησης δαπάνης για την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα