Αυστηρά διαβήματα Λευκωσίας προς Λονδίνο

Σε αυστηρά διαβήματα προς το Λονδίνο μετά τη δήλωση της Υφυπουργού Εξωτερικών βαρόνης Άνελεϊ, για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ρόλο θα αναλάβει ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρεττανία και το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως δήλωσε μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου.

Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το στάτους κβο στην Κύπρο

προκαλεί σοβαρές δυσκολίες για τους Τουρκοκύπριους και υποστηρίζει μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση της «απομόνωσής» τους, αναφέρει σε γραπτή απάντησή της προς τη Βουλή των Λόρδων η Υφυπουργός Εξωτερικών βαρόνη Άνελεϊ.

Η απάντηση της αξιωματούχου του Φόρεϊν Όφις δόθηκε σε ερώτηση του γνωστού για τις υπέρμετρα φιλοτουρκικές θέσεις λόρδου Μαγκίνις για το κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση έχει επιδιώξει ενεργά να ελαφρύνει το «εμπάργκο» επί της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να διασφαλίσει την ισότιμη μεταχείριση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Η βαρόνη Άνελεϊ προσθέτει στην απάντησή της ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας παραμένει αφοσιωμένη στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μεταξύ άλλων μέσω της οικονομικής βοήθειας και της απελευθέρωσης του εμπορίου από την ΕΕ.

Σημειώνει ότι στην περιοδική έκθεση για την Κύπρο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε τη λήψη μέτρων υπέρ της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στον πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό βίο και τις δημόσιες υποθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα