ΕΛΜΕ Κ-Ι: Ποιοι προσυπογράφουν την έκθεση της ΕΕ για την παιδεία;- Να καταβληθούν τα οφειλόμενα από τον ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ποιοι προσυπογράφουν την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παιδεία και δεσμεύονται στην κατεύθυνση υλοποίησής της;

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι αποτελεί πρόκληση για το λαό μας η πρόσφατη δημοσιοποίηση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση της προόδου του στρατηγικού πλαισίου «Εκπαίδευση και κατάρτιση 2020». Στην έκθεση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά κατ’ αρχήν «τον εκσυγχρονισμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο να ενισχυθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών». Η ΕΕ

ορίζει ως ποιότητα την ανταπόκριση του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες των μονοπωλίων για φθηνό ευέλικτο δυναμικό και τη μετατροπή των σχολείων σε μαγαζιά εκπαιδευτικών υπηρεσιών με πελάτες τους γονείς και τους μαθητές.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες ιεραρχεί:

Την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης στους εκπαιδευτικούς των δύο πρώτων βαθμίδων και την αύξηση της οικονομικής και οργανωτικής αυτονομίας των σχολικών μονάδων.Την εξοικονόμηση πόρων λόγω χαμηλής κρατικής χρηματοδότησης, με μέτρα όπως είναι ο «εξορθολογισμός» των σχολικών μονάδων (ανοίγοντας «παράθυρο» για νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις), η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και η μείωση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.Την ανάγκη να στραφεί ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών στην κατάρτιση – μαθητεία που διαχέονται στο γενικό τίτλο «επαγγελματική εκπαίδευση».Την αύξηση της συμμετοχής των ενηλίκων στη διά βίου εκπαίδευση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύπτει ότι αυτές οι στρατηγικές επιλογές δεν έχουν σχέση με το μνημόνιο αλλά αποτελούν στόχο για όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα μονοπώλια δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβητήσεις και αμφισημίες. Ανεξάρτητα από το μίγμα των μέτρων όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου έχουν δεσμευτεί για νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού, για μεγαλύτερη υποβάθμιση των όρων εκπαίδευσης για τη μεγάλη μάζα των μαθητών, την ώθηση 14χρονων για δήθεν μαθητεία (τζάμπα εργασία) στην επιχείρηση. Αυτά τα μέτρα θα εφαρμόσει το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί το δρόμο ανάπτυξη της κερδοφορίας τους, που πίνει νερό στο «ανήκομεν εις την Δύση».

Το κίνημα, γονείς – εκπαιδευτικοί – μαθητές, να επαγρυπνούν γιατί τα μέτρα - που θα είναι παρόντα ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα τα εφαρμόσει - απαιτούν οργάνωση και δράση. Τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα, η ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους, δε μπορεί να χωρέσει στις συμπληγάδες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας για την πλουτοκρατία.

Αργοστόλι 21 Γενάρη 2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης
Βάρσος Δημήτρης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να καταβληθούν τα οφειλόμενα από τον ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τη μη καταβολή των οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή τη στιγμή εργαζόμενοι σε τουλάχιστον 12 Κέντρα Πρόληψης (στα οποία δεν περιλαμβάνεται ο «Απόπλους») είναι απλήρωτοι, ενώ, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, μόνο για το 2014 το υπουργείο Υγείας οφείλει 500.000 ευρώ στα Κέντρα Πρόληψης, ο δε ΟΚΑΝΑ «εξαφάνισε» γύρω στα 3.000.000 ευρώ - χρήματα που έχει λάβει από το υπουργείο Υγείας με εντολή να αποδοθούν αποκλειστικά στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΑΕ 2555). Παράλληλα, περισσότερα από 5.000.000 ευρώ δεν έχει αποδώσει ο ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης για την περίοδο 2009 - 2013, ποσό αστρονομικό που δε βρίσκεται πια στο ταμείο του.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή σχετίζεται άμεσα με τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για υπονόμευση της λειτουργίας των κέντρων πρόληψης, προκειμένου να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με νέα πεδία δράσης των ιδιωτών και εργασιακές σχέσεις γαλέρας για τους εργαζόμενους. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή συμβάλλει στο να μετακυλύεται το κέντρο βάρους από την πρόληψη και τη θεραπεία στη συντήρηση των εξαρτήσεων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:

Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν επαρκείς υποδομές, για πρόληψη – θεραπεία – επανένταξη, με διασφάλιση της μόνιμης σταθερής εργασίας και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.Δημιουργία ενός Δημόσιου και Ενιαίου Φορέα με επαρκή και πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της χώρας με υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.Απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους παραπάνω τομείς.Να μην κλείσει – συγχωνευτεί καμία δομή. Να δοθεί βάρος στην πρόληψη με προτεραιότητα την πρωτογενή πρόληψη. Να δημιουργηθούν τα αναγκαία στα Ιόνια «στεγνά» θεραπευτικά κέντρα για τα ναρκωτικά.

Αργοστόλι 22 Γενάρη 2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης
Βάρσος Δημήτρης

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

[email protected]

Tags: ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς ΙθάκηςΟΚΑΝΑΕυρωπαική Επιτροπήδημόσια παιδεία
Keywords
Τυχαία Θέματα