Yψηλού ρίσκου μετα-Brexit τέστ για την Τερέζα Μέι

Η συντηρητική πρωθυπουργός δεν είναι πλέον σίγουρο οτι θα κερδίσει μία άνετη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που διεξάζονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμμετοχή των νέων οι οποίοι ψηφίζουν μαζικά το κόμμα των Εργατικών είναι ο άγνωστος Χ των εκλογών.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της γαλλικής εφημερίδας Les Echos από το Λονδίνο, η βρετανίδα πρωθυπουργός πίστευε οτι αυτές οι

εκλογές ήταν «αυτονόητες»- «κερδισμένες» εκ των προτέρων, γεγονός που θα επέτρεπε στους Συντηρητικούς να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους στο Κοινοβούλιο. Στην πραγματικότητα οι εκλογές προβλέπονται πολύ πιό αβέβαιες για την πρωθυπουργό.

Έπειτα από επτά εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν μπροστά το Συντηρητικό κόμμα της Τερέζας Μέϊ από τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Η διαφορά όμως ανάμεσα στα δύο κόμματα μειώθηκε και διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τα Ινστιτούτα των δημοσκοπήσεων, από μία έως δώδεκα μονάδες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov, οι Συντηρητικοί θα εξασφαλίσουν ποσοστό 42% έναντι 38% των Εργατικών. Το Συντηρητικό Κόμμα θα εξακολουθήσει να είναι πρώτο κόμμα στη Βουλή των Κοινοτήτων με 302 έδρες (28 λιγότερες από ό, τι σήμερα), έναντι 269 των Εργατικών. Ωστόσο η Τερέζα Μέϊ δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Το YouGov είναι το μοναδικό Ινστιτούτο που προβλέπει αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο όμως δείχνει πόσο επικίνδυνο ήταν το στοίχημα της πρωθυπουργού.

Μία τέτοια έκβαση, σύμφωνα με την ανταπόκριση της LesEchos, θα ήταν μια παταγώδης αποτυχία για τον λόγο οτι η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης προκήρυξε πρόωρες εκλογές ακριβώς για να αυξήσει την πλειοψηφία της και να ενισχύσει τη θέση της, την ώρα που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πολιτικός αναλυτής Μάθιου Γκούντγουιν εκτιμά οτι σε αυτή την περίπτωση θα αναγκασθεί να παραιτηθεί, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για έναν διάδοχό στο Συντηρητικό Κόμμα. Αλλοι αναλυτές αντιθέτως, κρίνουν οτι θα παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ. Η θέση της όμως θα αποδυναμωθεί στους κόλπους της πολιτικής της οικογένειας, καθώς οι Συντηρητικοί προσέβλεπαν σε μία θριαμβευτική νίκη όταν εκείνη αποφάσισε να διαλύσει τη βουλή και να προκηρύξει εκλογές στις 18 Απριλίου.

Επίσης, εκτιμά ο αρθρογράφος, η πιό ευρωφοβική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος η οποία παρέμεινε σιωπηλή από την άνοδο της Μέι στην εξουσία τον περασμένο χρόνο, θα μπορούσε να παίξει πιό δυναμικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Το αποτέλεσμα αυτό όπως είναι φυσικό θα προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Στις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας η Τερέζα Μέι προσπάθησε να πάρει στα χέρια της τα θέματα ασφάλειας μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο. Η πρωθυπουργός είχε αφήσει να διαφανεί μια ενίσχυση των μέσων στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ( απελάσεις με πιό εύκολες διαδικασίες, πιό αυστηροί έλεγχοι, παράταση της περιόδου προφυλάκισης...).

Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν υπόσχεται οτι θα προσληφθούν 10.000 αστυνομικοί, ενώ οι Συντηρητικοί από το 2010 περιέκοψαν 20.000 θέσεις. Ο άγνωστος Χ της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης είναι η συμμετοχή των νέων, διότι είναι η συντριπτική υποστήριξη τους προς τους Εργατικούς που εξηγεί τη μεγάλη άνοδο του Τζέρεμι Κόρμπιν στις δημοσκοπήσεις.

Αραγε η αποχή θα είναι σημαντική όπως εκείνη στις βουλευτικές εκλογές του 2015, όπου το 60% των νέων ηλικίας 18-24 χρόνων δεν ψήφισε? Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, μόνο το 53% των Βρετανών κάτω των 30 χρόνων δηλώνει οτι σίγουρα θα ψηφίσει σήμερα. Η πλειοψηφία των Βρετανών, άνω των 60 χρόνων οι οποίοι ψηφίζουν μαζικά τους Συντηρητικούς, αναμένεται ότι θα αγγίξει το 80%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα