Xειρότερη από όσο φαίνεται η κατάσταση στα νεκροτομεία

Πολύ λίγα, αποδεικνύονται τα όσα ακούστηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας για τις συνθήκες στα νεκροτομεία και την έλλειψη πρωτοκόλλου την οποία παραδέχθηκαν οι ιατρικές υπηρεσίες.

Ενόψει και της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή βδομάδα στο υπουργείο Υγείας, το ΣΙΓΜΑ εξασφάλισε ευρωπαϊκό πρωτόκολλο για τις ιατροδικαστικές πράξεις, το οποίο παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας εδώ και ένα χρόνο

Οι πλείστες συστάσεις και κανόνες που περιλαμβάνονται σε αυτο, πόρρω απέχουν από το τι εφαρμόζεται

στην Κύπρο.

Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο για τις ιατροδικαστικές πράξεις

Οι ιατροδικαστικές νεκροτομές να διενεργούνται, από δύο γιατρούς, από τους οποίους ο ένας να έχει την ειδικότητα της ιατροδικαστικής.Oι νεκροτομές και όλες οι σχετικές ενέργειες θα πρέπει να γίνονται με τρόπο συμβατό με τις Αρχές της ιατρικής ηθικής και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του νεκρού.Οι ιατροδικαστές πρέπει να ασκούν τα καθήκοντα τους με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία. Να μην υπόκεινται σε πιέσεις, ειδικότερα στην παρουσίαση των ευρημάτων και συμπερασμάτων τους.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΣΙΓΜΑ, επιστολές με καταγγελίες, υποδείξεις και αιτήματα ιατροδικαστών, αποστέλλονται από το 2007 στο υπουργείο Υγείας.

Σοβαρές ελλείψεις καταγγέλλουν για χρόνια οι ιατροδικαστές:Δεν υπάρχουν ιατροδικαστικοί παθολογοανατόμοι οι οποίοι μπορούν να εξετάζουν τα δείγματα που λαμβάνονται από τις νεκροτομές.Σοβαρές ελλείψεις σε εργαλεία για νεκροτομές, στολές, γαντια, μπότες και ζυγαριέςΑνυπαρξία κλιβάνων αποστείρωσης στα νεκροτομείαΑνυπαρξία υπηρεσιακού οχήματος, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε μικρόβια και άλλους κινδύνους τα ιδιωτικά οχήματα των ιατροδικαστών.Ακατάλληλο πάτωμα που δεν πληρει ευρωπαϊκές προδιαγραφέςΣτο νοσοκομείο Κυπερούντας μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ούτε τραπέζι για να τοποθετούνται οι νεκροί.Ανυπαρξία μετρητών της θερμοκρασίας πτώματος που βοηθούν στον υπολογισμό του χρόνου θανάτου.

Στις επιστολές των ιατροδικαστών, υπογραμμίζονται οι σοβαροί κίνδυνοι που διατρέχουν οι ίδιοι και όσοι πιθανό να παρευρίσκονται σε νεκροτομές κατά τις οποίες διαγιγνώσκεται μολυσματική ασθένεια. Παντελής, προειδοποιούν η έλλειψη μέτρων ασφάλειας σε τέτοιες περιπτώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα