UEFA: Χαλαρώνει τα μέτρα του «Δημοσιονομικού κανονισμού»

Είτε οι πιέσεις από το δικαστήριο των Βρυξελλών, όπου η ΟΥΕΦΑ δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία. Κάποιοι δεν το μέτρησαν σωστά. Είτε η πίεση των μεγάλων και πλούσιων συλλόγων, Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι. Είτε η δήλωση του Μισέλ Πλατινί πριν ένα μήνα, για «χαλάρωση του Δημοσιονομικού κανονισμού», τελικά λίγο πολύ, όλα έπαιξαν το ρόλο τους.

Έτσι όπως αναμενόταν η Εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ

που συνεδρίασε το τελευταίο διήμερο στην Πράγα , πήρε απόφαση να επικυρώσει την ήδη απόφασή της να βελτιώσει τα θέματα του Δημοσιονομικού της κανονισμού, δίνοντας την ευκαιρία στις ομάδες να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση στις μεταγραφές που επισήμως ξεκινούν την 1η Ιουλίου.

Μάλιστα δίνεται το πλεονέκτημα στις ομάδες που το πρωτάθλημά τους δεν ανήκει στα 5 κορυφαία της Ευρώπης, δηλαδή και στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, να κριθεί με μεγαλύτερη επιείκεια αν τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα έσοδα των εισιτηρίων τους είναι σημαντικά χαμηλά.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία με τις νέες τροποποιήσεις θα λαμβάνει υπόψη τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι λόγω ξαφνικών οικονομικών διαταραχών ή σοβαρές διαρθρωτικές ανεπάρκειες της αγοράς εντός της χώρας τoυς.

Η ΟΥΕΦΑ έχει στόχο να βοηθήσει τους συλλόγους, περισσότερο φυσικά αυτούς που έχουν αρκετά λεφτά, να ενισχύσουν το «οπλοστάσιό τους» ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Και να επιτευχθεί αυτό με τα ηχηρά ονόματα που ενδεχομένως θα μετακινηθούν, οπότε θα γίνει πιο ελκυστικό το προϊόν της και θα μεγαλώσει και ο ανταγωνισμός στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι βελτιώσεις θα ενθαρρύνουν περαιτέρω τους επενδυτές ώστε να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην ισχυρή και υγιή ανάπτυξη των ομάδων στην Ευρώπη.
Ακόμη θα «αναγκάσουν» τις ομάδες να δώσουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με χορηγία αν αυτή ξεπερνά το 30% , για να διαπιστωθεί τι σχέση μπορεί να έχουν με την ιδιοκτησία της.
Επίσης θα αρχίσουν να λειτουργούν νέα εθελοντικά οικονομικά σχέδια ανάκαμψης για να επιτραπεί στους συλλόγους να αποφύγουν τις κυρώσεις και τον περιορισμό των μεταγραφών.
Επιπλέον, οι δαπάνες που σχετίζονται με τους νέους και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου των γυναικών , τώρα θα εξαιρούνται από τον προϋπολογισμό ώστε να δοθούν κίνητρα για περισσότερη ανάπτυξη των δύο αυτών προγραμμάτων.

Επίσης προκειμένου να προωθηθεί η ένταξη και η προσβασιμότητα, σε άτομα με ειδικές ανάγκες θα πρέπει ο κάθε σύλλογος να διορίσει ένα άτομο ως υπεύθυνο για τα θέματα αυτά. Ο ρόλος του θα είναι η βελτίωση των εγκαταστάσεων για καλύτερη πρόσβαση στο γήπεδο ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Θα υπάρξει μία ενίσχυση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων με βάση τα κριτήρια, αν έχει τηρήσει ή όχι, και πόσο το Δημοσιονομικό κανονισμό. Μάλιστα όσες ομάδες την τελευταία 3ετία δεν έχουν καμία ποινή θα έχουν και την σχετική τους επιβράβευση. Θα τους επιτρέπεται μία "παρεκτροπή" από τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, έως και 30 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 4ετίας . Αρκεί να παρουσιάσουν ένα σχέδιο που θα αποδεικνύει ότι τα χρήματα διοχετεύονται για την ανάπτυξη του συλλόγου και των υποδομών του.

Μείωση ελλειμμάτων κατά 70%
Γι αυτό πρέπει να έχουν ένα εύλογο και συντηρητικό επιχειρηματικό σχέδιο . Και τα δύο αυτά πάντως δεν φαίνεται να συνάδουν...
Το συνολικό χρέος των ευρωπαϊκών συλλόγων την τελευταία 5ετία έχει μειωθεί κατά 70% και από € 1.700.000.000 (1890 εκατομμύρια δολαρίων) το 2011, τώρα είναι στα € 487 εκατομμύρια το 2014!!! Δείχνοντας το πόσο καλά έχει λειτουργήσει έως τώρα ο Δημοσιονομικός της κανονισμός .
Έως τώρα ο Δημοσιονομικός κανονισμός προέβλεπε τουλάχιστον στην 1η του φάση να μην υπερβαίνουν τα έξοδα, αυτά των εσόδων. Με απώτερο στόχο φυσικά μέσα σε λίγα χρόνια να υπάρξει μία ισορροπία και περιορισμός στις τεράστιες απώλειες.

Ήδη ως γνωστόν έχουν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα για παραβίαση των κανονισμών στη Γαλλική, Παρί Σεν Ζερμέν την αγγλική, Μάντσεστερ Σίτι και πρόσφατα την ιταλική, Ιντερ. Ενω επίσης τους έχει επιβληθεί να μην μπορούν να έχουν στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και περισσότερους από 21 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Μεταγραφές βεβαίως μπορούν να πραγματοποιήσουν αλλά αυτός που θα φύγει, αν για παράδειγμα πουληθεί 20 εκ. ευρώ, τότε αυτός που θα αποκτηθεί θα κοστίσει ακριβώς το ίδιο ποσό. Επίσης τα τελευταία 2 χρόνια έχουν επιβληθεί διαφόρων ειδών κυρώσεις λόγω παράβασης των εν λόγω κανονισμών, σε 23 συλλόγους (συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων) καθώς και στις Ρόμα, Σπόρτιγκ και πρόσφατα είχαμε και τον αποκλεισμό (1+2 χρόνια) της Δυναμό Μόσχας.
Στο μέλλον, κάθε χορηγός που δίνει περισσότερα από το 30 τοις εκατό σε μία ομάδα θα θεωρείται ως "συνδεδεμένο μέρος " του συλλόγου της!

Οι νέοι κανόνες της UEFA προορίζονται σαφώς να προσελκύσουν επενδυτές. Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο:
"Πάντα λέγαμε πως θέλουμε επενδυτές στο ποδόσφαιρο, αλλά καλούς επενδυτές. Δυστυχώς έχουμε σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, ανθρώπου που μπήκαν στο ποδόσφαιρο, υποσχέθηκαν τα πάντα στον σύλλογο και στη συνέχεια έφυγαν και αυτός έμεινε χρεοκοπημένος».

Τώρα λοιπόν από την 1η Ιουλίου που τίθεται σε εφαρμογή η «χαλάρωση» του Δημοσιονομικού κανονισμού, ο επικαιροποιημένος οικονομικός κανονισμός θα αντιμετωπίσει ή θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις διάφορες καταστάσεις που έχουν παρουσιασθεί στον κάθε σύλλογο. Θα μπορέσει δηλαδή να αυξηθεί η διάθεση χρημάτων , πάντα μέσα σε ένα βιώσιμο πνεύμα αλλά και με την παρακολούθηση της αρμόδιας επιτροπής της ΟΥΕΦΑ. Οι νέες τροπολογίες θα λάβουν σοβαρά υπ όψιν τους τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι , λόγω της ξαφνικής οικονομικής διαταραχής ή της ανεπάρκειας της αγοράς από την έλλειψη κίνησης κεφαλαίων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί :
«Οι νέοι κανονισμοί αποτελούν επέκταση και ενίσχυση της οικονομικής ευγενούς άμιλλας.» Πρόσθεσε μάλιστα: « Οι γενικοί κανόνες του Financial Fair Play, παραμένουν οι ίδιοι».

Ο Ρουμενίγκε
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Διεθνούς ομοσπονδίας Συλλόγων , Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε πιστεύει ότι οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν στην ενίσχυση συλλόγων μακροπρόθεσμα. Εξασφαλίζοντας παράλληλα την «αρχή» του Δημοσιονομικού κανονισμού θεωρώντας ότι παραμένει άθικτη.
"Οι δημοσιονομικοί κανόνες του «Fair Play είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τους συλλόγους να ελέγχουν την οικονομική τους κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά το «μεγάλο αφεντικό» της Μπάγερν Μονάχου .
νέα έκδοση των κανόνων είναι απολύτως σύμφωνη με τις δημοσιονομικές αρχές του Fair Play, ενώ αναπτύσσει περαιτέρω το σύστημα και ενισχύει τις αρχές αυτές. Ως εκ τούτου, Η ECA (Διεθνής ομοσπονδία συλλόγων) καλεί τους συλλόγους να κρατήσουν την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος σ ένα δίκαιο παιχνίδι και να εργασθούν στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων του ευ αγωνίζεσθαι».

Keywords
Τυχαία Θέματα