Καθησυχάζουν ΥΠΟΙΚ & ΚΤ για πιθανές επιπτώσεις λόγω Ελλαδας

Καθησυχαστικά μηνύματα για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο κ. Γεωργιάδης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σε σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα, καθώς, όπως τόνισε, οι εξασφαλίσεις των ελληνικών τραπεζών

για αύξηση του ELA έφτασαν στα όρια τους. Σημείωσε πως δεν υπάρχει ουσιαστικό περιθώριο εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, αφού εξαντλείται, όπως είπε, η διαθέσιμη εξασφάλιση.

Ο Χάρης Γεωργιάδης επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται πρόγραμμα στήριξης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να δημιουργηθεί προοπτική, μέσα από τις αποφάσεις ελληνικού λαού.

Σημείωσε πως η κατάσταση με τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γι’ αυτό και επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα. Επανέλαβε παράλληλα πως μελλοντικά οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Σε ετοιμότητα η Ευρωζώνη - Η επιρροή στην Κύπρο

Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη σε σχέση με τις ελληνικής ιδιοκτησίας κυπριακές τράπεζες, ενώ ανέφερε ότι όλο το εύρος των εργαλείων και μηχανισμών που διαθέτει η Ευρωζώνη είναι σε ετοιμότητα ενεργοποίησης, αν προκύψει ο παραμικρός κίνδυνος μετάδοσης της οικονομικής αστάθειας.

Σε σχέση με τις εμπορικές συναλλαγές Κύπρου –Ελλάδας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως η Κύπρος είναι περισσότερο εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων παρά εξαγωγέας.

Σε ότι αφορά τις τουριστικές αφίξεις από τη Ελλάδα, το 2014 επισκέφθηκαν την Κύπρο 100 χιλ. έλληνες με έσοδα €45 εκ.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η τεράστια έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο τερματίστηκε το 2013. Συμπλήρωσε ότι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών είναι κυπριακές τράπεζες με κυπριακή άδεια, δική τους κεφαλαιουχική βάση και ρευστότητα και υπόκεινται σε έλεγχο από την ΚΤΚ.

«Εκτεθειμένη η Κύπρος με €330 εκ.»

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Κύπρος είναι εκτεθειμένη στην Ελλάδα με €330 εκ., από τα οποία τα €110 εκ. αποτελούν διμερές δάνειο στο πλαίσιο του προγράμματος της Ελλάδας.

Το ποσό αυτό, πρόσθεσε, έχει ήδη δοθεί από την Κύπρο και περιλήφθηκε στο κυπριακό δημόσιο χρέος. Τα υπόλοιπα €220 εκ., τόνισε, αποτελούν εγγύηση της Κύπρου προς τον ESM στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος.

Κ.Τ.: Διαχειρίσιμη η κατάσταση

Από την πλευρά του ο Γιώργος Συρίχας, μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι οι τέσσερις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο είναι ανεξάρτητες τράπεζες, πλήρως κεφαλαιοποιημένες που πληρούν όλους τους τραπεζικού δείκτες.

Συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες αυτές, υπάγονται επίσης στον έλεγχο του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM).

Ανέφερε ότι η ΚΤΚ προσέγγισε τις θυγατρικές ζητώντας να μηδενίσουν την έκθεση στον ελληνικό κίνδυνο. «Τα ελληνικά υποκαταστήματα εδώ λειτουργούν χωρίς περιορισμό» είπε ο κ. Συρίχας για να προσθέσει ότι παρουσιάζονται κάποιες εκροές, οι οποίες είναι διαχειρίσιμες.

«Έχουμε καταστρώσει πλάνα για κάθε ενδεχόμενο» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα