Mετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από Ιταλία και Ελλάδα

Την υλοποίηση προσωρινών έκτακτων μέτρων για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και της κατεπείγουσας μετεγκατάστασης 40.000 συνολικά προσφύγων από Ιταλία και Ελλάδα, ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Υπέρ των προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας για την Ιταλία και την Ελλάδα (έκθεση Σκα Κέλερ) ψήφισαν 498 Ευρωβουλευτές,

κατά 158, ενώ 37 τήρησαν αποχή.

Παράλληλα, σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του Προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέθεσε μια νέα μέτρων με στόχο να ανακουφιστούν τα κράτη μέλη που θίγονται περισσότερο — και συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία — προτείνοντας τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων, που σαφώς χρήζουν διεθνούς προστασίας, σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Εφόσον η πρόταση εγκριθεί από το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στις 14 Σεπτεμβρίου και ακολούθως από το ΕΚ κατά την επόμενη Ολομέλεια, ο αριθμός των προσφύγων που συνολικά θα μετεγκατασταθούν από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία θα ανέλθει στους 160.000, από την Ιταλία (15.600), την Ελλάδα (50.400) και την Ουγγαρία (54.000)

Τα μέτρα που προνοεί η νέα πρόταση της Επιτροπής αναμένεται επίσης να βοηθήσουν τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων ασύλου, δεδομένου ότι θα καταστήσουν δυνατή την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής.

Η κατεπείγουσα πρόταση της Επιτροπής προνοεί όπως η μετεγκατάσταση πραγματοποιηθεί σύμφωνα με μια υποχρεωτική κλείδα κατανομής με βάση αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια (40% του μεγέθους του πληθυσμού, 40% του ΑΕΠ, 10% του μέσου αριθμού προηγούμενων αιτήσεων ασύλου, 10% του ποσοστού ανεργίας).

Η μετεγκατάσταση θα συνοδεύεται από στήριξη για τα συμμετέχοντα κράτη μέλη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους 780 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού προ-χρηματοδότησης 50%, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχουν τα μέσα για να ενεργούν ταχύτατα.

Μια δεύτερη πρόταση της Επιτροπή που κατατέθηκε σήμερα περιλαμβάνει την εφαρμογή μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης για όλα τα κράτη μέλη, μηχανισμός ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή από την Επιτροπή για να βοηθά κάθε κράτος μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει καταστάσεις κρίσης και ακραίων πιέσεων στο σύστημα ασύλου του, ως αποτέλεσμα μεγάλης και δυσανάλογης εισροής υπηκόων τρίτων χωρών. Οι εν λόγω μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα καθορίζονται από την Επιτροπή με βάση τον κατά κεφαλήν αριθμό αιτήσεων ασύλου κατά το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και τον αριθμό των παράτυπων διελεύσεων συνόρων κατά το τελευταίο εξάμηνο. Θα ισχύουν τα ίδια αντικειμενικά και επαληθεύσιμα κριτήρια κατανομής όπως και για τις προτάσεις επείγουσας μετεγκατάστασης. Ο μόνιμος μηχανισμός θα λαμβάνει επίσης υπόψη τις ανάγκες των αιτούντων άσυλο, την οικογενειακή κατάσταση και τις δεξιότητες. Η προσωρινή ρήτρα αλληλεγγύης θα εφαρμόζεται και εδώ.

Προνοείται επίσης η κατάρτιση κοινού ευρωπαϊκού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής. Ο εν λόγω ευρωπαϊκός κατάλογος αναμένεται να επιτρέψει την ταχύτερη διεκπεραίωση των ατομικών αιτήσεων ασύλου από υποψηφίους οι οποίοι κατάγονται από χώρες που θεωρούνται ασφαλείς σε όλη την ΕΕ και την ταχύτερη επιστροφή τους σε περίπτωση που οι ατομικές αξιολογήσεις των αιτήσεων επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Η Επιτροπή προτείνει να προστεθούν στον εν λόγω κατάλογο η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία, θεωρώντας ότι οι χώρες αυτές πληρούν τα κοινά κριτήρια της οδηγίας 2013/32 σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου βάσει των οποίων θεωρείται μια χώρα ασφαλής, είναι συμβαλλόμενα μέρη των βασικών διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι περισσότερες έχουν χαρακτηριστεί ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς πληρούν τα καλούμενα «κριτήρια της Κοπεγχάγης».

Επίσης τα νέα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή προνοούν εφαρμογή αποτελεσματικότερης πολιτικής επιστροφής: για να βελτιωθούν οι πολιτικές επιστροφής των κρατών μελών, αντιμετώπιση της εξωτερικής διάστασης της προσφυγικής κρίσης αλλά και σύσταση Καταπιστευματικού Ταμείου για την Αφρική με στόχο να βελτιωθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια των παράτυπων μεταναστευτικών ροών στις περιοχές του Σαχέλ, της Λίμνης Τσαντ, του Κέρατος της Αφρικής και της Βόρειας Αφρικής.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση των μέτρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα θα μπορέσουν να βοηθήσουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν το σύνολο των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους.

«Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση» τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα