Kαδής:Συστηματικές προσπάθειες για επίλυση καταβάλλει ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναισθανόμενος την κρισιμότητα των καιρών, καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής μιλώντας στον επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοαιματούσας στην Χλώρακα για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.

Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει, είπε ο κ. Καδής, για λύση του κυπριακού στηρίζεται στις αρχές και στις αξίες του διεθνούς δικαίου,

του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους μας.

Ευελπιστούμε συνέχισε, “ ότι η νέα φάση των συνομιλιών που ξεκινά στην Ελβετία θα έχει θετική κατάληξη και θα οδηγήσει σε λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού, θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις και θα διασφαλίζει τη δυνατότητα επιβίωσης του λαού μας στη γη των προγόνων μας, μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας”.

Αυτό εκτίμησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, “μπορεί να γίνει με δημιουργικό διάλογο που θα λαμβάνει υπόψη την ευρωπαϊκή ιδιότητα του κράτους μας και θα διασφαλίζει το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των νόμιμων κατοίκων του τόπου μας”.

Η δική μας πλευρά σημείωσε, είναι έτοιμη να συμβάλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, στηριγμένη στο διεθνές δίκαιο και έχοντας εξασφαλίσει, μέσα από συντονισμένες ενέργειες που έχουν γίνει σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, τη συμπαράσταση και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Ο κ. Καδής είπε πως είναι χαρακτηριστική η προχθεσινή δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι «ποτέ δεν είχαμε τόσους συμμάχους στο Κυπριακό». .

Μνημονεύοντας σήμερα τους τιμώμενους νεκρούς της Κοινότητας Χλώρακας Ανδρέα Έλληνα, Θεόδωρο Πέτρου, Χαράλαμπο Κυρίλλου, Δημήτρη Ζηνιέρη και Χριστόδουλο Πολυδώρου, που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 αλλά και την δέηση που αναπέμπουμε για την ανεύρεση του αγνοούμενου παλληκαριού της Κοινότητας Λεωνίδα Θεοχάρους και όλων όσων η τύχη παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστη, τιμούμε είπε ο κ. Καδής και όσους άλλους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια του πολύπαθου νησιού μας.

Από την τραγωδία του 1974 και όσων προηγήθηκαν σημείωσε, πρέπει να αντλούμε διδάγματα, τα οποία να κατευθύνουν τις σκέψεις, τις πράξεις και γενικότερα την πολιτική μας συμπεριφορά.

Οφείλουμε συνέχισε, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αξιολογήσουμε με νηφαλιότητα τα δεδομένα μας και να εργαστούμε υπεύθυνα και συλλογικά, ώστε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα.

Μία πατρίδα όπως την οραματίστηκαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία του τόπου μας, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα