FT: Κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στην Ελλάδα ο Τσίπρας

Κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας τάσσεται με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο των Financial Times ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δηλώνει «απορημένος με τη μη εποικοδομητική στάση

του Ταμείου επί δημοσιονομικών και οικονομικών θεμάτων» και προσθέτει ότι άποψή του είναι πως μετά από έξι χρόνια διαχείρισης μίας έκτακτης κρίσης, η Ευρώπη «διαθέτει τη θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει επιτυχώς ενδοευρωπαϊκά ζητήματα».

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η θέση αυτή του κ. Τσίπρα πιθανότατα θα εξοργίσει τη Γερμανία που ανέκαθεν τασσόταν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας διατρέχει τον κίνδυνο να «αποξενώσει» το Ταμείο που υποστηρίζει με θέρμη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προσθέτει το δημοσίευμα.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρει επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό τα μέτρα του προγράμματος διάσωσης ώστε να ανακτηθεί η εθνική κυριαρχία και να απαλλαγεί η Ελλάδα από την τρόικα των πιστωτών. «Αν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων της συμφωνίας», επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Εμφανίζεται επίσης αισιόδοξος ότι η χώρα θα υπάρξει άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που παραμένουν σε ισχύ έως τον Μάρτιο και ότι η επιστροφή στις αγορές θα συμβεί πριν από το τέλος του 2016.

Παραδέχεται ότι το πρόγραμμα είναι δύσκολο, σχολιάζοντας όμως ότι ήταν η καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη επιλογή και συμπληρώνει ότι το τρίτο πακέτο μεταρρυθμίσεων που έρχεται τον Ιανουάριο θα είναι ένα δύσκολο βήμα καθώς περιλαμβάνει τη δύσκολη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Οι Financial Times σημειώνουν εξάλλου ότι το ΔΝΤ θέλει μείωση των συντάξεων, είναι επιφυλακτικό ως προς την επίτευξη του στόχου εσόδων για το 2015 και την πρόβλεψη για μηδενική ανάπτυξη το τρέχον έτος.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η εφημερίδα αναφέρει πως η ελάφρυνση πιθανότατα θα γίνει με έναν συνδυασμό συνέχισης των χαμηλών επιτοκίων και καθυστέρησης στην αποπληρωμή, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και μετά να πάρει μία θετική απόφαση για την απαραίτητη ελάφρυνση χρέους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα