Eide: Η Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία, πλήρες μέλος της ΕΕ

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε είδηση με τίτλο «Ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο» δημοσιεύει αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Espen Barth Eide στον ανταποκριτή του.

Εισαγωγικά, αναφέρεται ότι ο Espen Barth Eide δήλωσε: «Σε σύγκριση με τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις για την Κύπρο,

υπάρχουν θέματα που επιτρέπουν μεγαλύτερη αισιοδοξία. Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από διαφορετικές περιφερειακές και οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν. […] Στην περιοχή τίθενται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας. Η γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αρκετά περίπλοκη. Η Συρία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο. Ταυτόχρονα, υπάρχει μία οικονομική κρίση, η οποία επηρέασε αρχικά την Κύπρο και κατόπιν και την Ελλάδα».

«Πρόκειται για την καλύτερη ευκαιρία για λύση από αυτές που υπήρξαν εδώ και καιρό. Οι συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κύπρο προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία επιτυχίας στους τ/κ και ε/κ. Θέλω να πω ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία εδώ και πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι οι δύο ηγέτες της το γνωρίζουν και θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία […] Γνωρίζουμεπώς οι δύο ηγέτες συνεργάζονται πολύ καλά. Έχει αλλάξει πραγματικά η ατμόσφαιρα των συνομιλιών. Καθόμαστε και συζητούμε όλα τα θέματα. […]. Ο Ακιντζί είναι ένας ηγέτης που εξελέγη, χάρη στην πλειοψηφία του στις εκλογές. Και είναι ηγέτης με δύναμη. Το ίδιο και ο Αναστασιάδης. Συνεργαζόμενοι με αρμονία και ασφάλεια μπορούν να αλλάξουν το κλίμα των συνομιλιών. Οι συνομιλίες συνέχισαν καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υπάρχουν ακόμα αρκετά να κάνουμε. Επιμένω να μη δοθεί ακόμη το μήνυμα ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία. Διαπιστώνω όμως ότι αυτή είναι η καλύτερη συγκυρία εδώ και καιρό. Το ίδιο πιστεύουν και οι δύο ηγέτες", είπε.

«Η Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία, πλήρες μέλος της ΕΕ».

Ο Eide είπε εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο που ανταποκρίνεται περισσότερο στην έννοια της δημοκρατίας, τα κριτήρια ένταξης της ΕΕ και τις συνθήκες του 21ου αιώνα, σε σχέση με το σχέδιο που είχαν απορρίψει οι «ε/κ» στο δημοψήφισμα του 2004.

Πρόσθεσε ότι "η ιδιότητα μέλους της ΕΕ όλου του νησιού, βρίσκεται στην ατζέντα της ΕΕ. Έχουν αλλάξει οι πολιτικές δυναμικές μεταξύ των δύο ηγετών και των λαών τους. Σήμερα υπάρχει πρόοδος στην κατανόηση της ανάγκης ύπαρξης μιας πραγματικής ομοσπονδίας".

Τόνισε ότι ακόμα δεν έχει ετοιμαστεί ένα επίσημο χρονοδιάγραμμα : «Ένα επίσημο χρονοδιάγραμμα είναι πιο σημαντικό ακόμα και από ένα καλό σχέδιο», είπε.

Σχετικά με το ρόλο του ίδιου στη διαδικασία, είπε: «Πρωταρχικό μου καθήκον είναι να βοηθήσω τους ηγέτες στις διαπραγματεύσεις. Για την επιτυχία, ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο. Υπάρχει μόνο μια επιτυχία, η κοινή επιτυχία. Δεν υπάρχει ατομική επιτυχία».

«Δεν υπάρχει διαφωνία στο θέμα της διανομής των φυσικών πηγών στο μέλλον»

«Το θέμα της διανομής των πόρων, πριν ένα εξάμηνο είχε μετατραπεί σε σοβαρή κρίση που πάγωσε τη διαδικασία. Σήμερα, ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική. Όσο προωθείται σωστά μια σωστή πολιτική λύση, οι δύο πλευρές διαπιστώνουν ότι ομονοούν στο θέμα των φυσικών πόρων. Όταν υπάρξει μια ομοσπονδία, από τη χρήση του πετρελαίου και των φυσικών πόρων θα επωφεληθεί τόσο το “ε/κ” όσο και το “τ/κ” κρατίδιο. Ακόμα κι αν υπάρξει αυτή τη στιγμή μια βαθειά διαφωνία στον τρόπο της διανομής των φυσικών πόρων, στο μέλλον του ενιαίου (ομοσπονδιακού) κράτους, θα υπάρξει συμφωνία», σημείωσε.

Μέσα από αυτή τη νέα φόρμουλα, θα αποκατασταθούν οι σχέσεις της Κύπρου με τους γείτονές της, επομένως θα συνεργαστεί με αυτούς – την Τουρκία, το Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα