Eurocontrol: Έβδομη στις καθυστερήσεις πτήσεων η Κύπρος

Σημαντικές καθυστερήσεις για τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου, καταγράφει για τον μήνα Ιούλιο μηνιαία έκθεση του Eurocontrol, με το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας να καταλαμβάνει την έβδομη θέση μεταξύ των 20 κορυφαίων περιοχών όπου υπάρχουν καθυστερήσεις.

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις διερχόμενες πτήσεις μόνο - και όχι σε αυτές που έχουν αφετηρία ή προορισμό την Κύπρο - η Λευκωσία διατηρεί αρνητική πρωτιά

που φτάνει τα 2,89 λεπτά καθυστέρηση ανά πτήση, κατά μέσο όρο τον Ιούλιο, αν και, όπως επισημαίνει η έκθεση, παρατηρείται μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο.

Την πρώτη θέση στις καθυστερήσεις έχει η Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν, στην ασιατική πλευρά της Πόλης, ενώ ακολουθούν τα κέντρα ελέγχου στην πόλη Μπρέστ της Γαλλίας, στο Μάαστριχτ και στην Αθήνα.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ρεκόρ πενταετίας κατέγραψε ο αριθμός πτήσεων στην Ευρώπη τον περασμένο Ιούλιο, όπου πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 31.000 πτήσεις την ημέρα, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 2,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2014.

Ως προς τις πιο «ευαίσθητες» περιοχές του εναέριου χώρου, γίνεται αναφορά στην παράκαμψη της Ουκρανίας, με το Eurocontrol να παρατηρεί ότι αυξάνεται ως συνέπεια ο όγκος εργασίας για τα κέντρα ελέγχου πτήσεων σε Βουδαπέστη, Μπρατισλάβα και Βελιγράδι. Η κίνηση προς την Τυνησία, εξάλλου, μειώθηκε κατά ένα τρίτο, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις 26 Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά, η έκθεση σημειώνει τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται τόσο στα δυο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης, όσο και στον εναέριο χώρο Ελλάδας και Κύπρου.

Οι καθυστερήσεις στη διαχείριση της ροής της εναέριας κυκλοφορίας (ATFM), σωρευτικά στα δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης - Ατατούρκ και Σαμπιχά Γκιοκτσέν - λόγω των επαναλαμβανόμενων προβλημάτων «χωρητικότητας», αντιστοιχούν στο 12,8% των συνολικών καθυστερήσεων για τον μήνα Ιούλιο.

Προστίθεται ότι στο πρόβλημα συνέτειναν και καιρικά φαινόμενα, κυρίως στη Βορειοδυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τον Ιούλιο κατά 37,1% οι καθυστερήσεις στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συγκεκριμένα, οι καθυστερήσεις που αφορούν τη διέλευση πτήσεων από τον εναέριο χώρο (En-route ATFM delays) αυξήθηκαν κατά 29,8% ενώ οι καθυστερήσεις στη διαχείριση πτήσεων στα αεροδρόμια (airport ATFM delays) κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 51,4%.

Στην αυξημένη κίνηση που παρατηρείται σε Αθήνα και Λευκωσία προστίθενται, σύμφωνα με την έκθεση, θέματα προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «σημαντικές καθυστερήσεις». Όσον αφορά τον εναέριο χώρο της Κύπρου, γίνεται λόγος για υψηλή αύξηση της κυκλοφορίας, κατά 11,2% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2014, αλλά και για την αναβάθμιση του συστήματος, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση καθυστερήσεων.

Αν και το Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων στη Λευκωσία κατέχει την πρώτη θέση στις καθυστερήσεις που αφορούν διερχόμενες πτήσεις, με μέσο όρο 2,89 λεπτά ανά πτήση τον Ιούλιο, σημειώνεται ότι υπήρξε πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν οι αντίστοιχες καθυστερήσεις ανέρχονταν σε 3,69 λεπτά ανά πτήση.

Συνολικά, οι μέσες ημερήσιες καθυστερήσεις για τον μήνα Ιούλιο ήταν για το αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν 6.074 λεπτά, για το Μπρέστ 5.080 λεπτά, για το Μάαστριχτ 4.414 λεπτά και για την Αθήνα 4.044 λεπτά. Η Λευκωσία βρίσκεται στην έβδομη θέση με 3.039 λεπτά, ενώ πιο κάτω ακολουθούν το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης και κέντρα ελέγχου όπως αυτά της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ και του Λονδίνου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα