Bίκτωρας: Πολλά επιχειρήματα για να πείσουμε τον Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στη φαρέτρα του πολλά επιχειρήματα για να πείσει τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι κάποιες τουρκικές αξιώσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, στο πλαίσιο της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, όπως η εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, η παραμονή στρατευμάτων και εγγυήσεων και η αποτελεσματική συμμετοχή στο κράτος της τ/κ κοινότητας δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Αυτές οι αξιώσεις, είπε, δεν μπορούν να δώσουν ένα

λειτουργικό κράτος, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών, στις Βρυξέλλες για επαφές βρίσκεται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με στόχο να διατηρηθεί το μομέντουμ της ευρωπαϊκής υποστήριξης στη διαδικασία.

O Espen Barth Eide θα έχει αύριο συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα διερευνήσει τρόπους ικανοποίησης, έστω και μερικής, της τουρκικής απαίτησης για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες.

Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφόρηση ότι ο κ. Έιντε θα υποστηρίξει ένα νομικό καθεστώς, που θα στηρίζει το τουρκικό αίτημα για τις τέσσερις ελευθερίες, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Κανένας τρίτος, τόνισε, δεν μπορεί να υποδείξει στην ΕΕ να παραβιάσει Θεσμούς, συμφωνίες, κανονισμούς και συνθήκες, που διέπουν την λειτουργία της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, έγινε αποδέκτης στήριξης από σχεδόν όλους τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών και τους Θεσμούς της Ε.Ε. σχετικά με την τουρκική αξίωση, τόσο στις Συνόδους Κορυφής, όσο και στις επιστολές, που απέστειλε.

Σε σχέση με την απάντηση που εκκρεμεί από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην επιστολή, που του απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει διεξοδικά με τον
κ. Γιούνκερ και το επιτελείο του στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Η θέση και η στάση της Κομισιόν μας ικανοποιεί πλήρως, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα