«Δεσμεύουν την αντιπολίτευση»

Σοβαρός ισχυρισμός του Γάλλου ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα
«Δεν έχουμε ζητήσει κανενός είδους εγγυήσεις από την αντιπολίτευση», δήλωσε -λίγο μετά που η πληροφορία είδε το φως της δημοσιότητας- αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Την πληροφορία, πως το ΔΝΤ ζητάει να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο

μετά το 2019, δηλαδή την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο Γάλλος Υπουργός εξέφρασε την απορία του για το «πώς είναι δυνατόν να ζητείται τέτοιο πράγμα». «Δεν έχουμε ζητήσει κανενός είδους εγγυήσεις από την αντιπολίτευση», δήλωσε λίγο μετά που η πληροφορία είδε το φως της δημοσιότητας αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ότι το Ταμείο θέλει τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας στα μέτρα που ζητείται να εφαρμοστούν από το 2019.

«Εμμονές του ΔΝΤ»
«Φανταστείτε να ζητούσαν από εμάς τους Γάλλους για ένα θέμα να ζητήσουμε τη δέσμευση της αντιπολίτευσης», συνέχισε ο Σαπέν, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να τη δει να γίνεται κυβέρνηση».

Στη συνέχεια ο Μισέλ Σαπέν έκανε λόγο για εμμονές του ΔΝΤ σε σχέση με τα εργασιακά, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό κάνουν παντού όπου πάνε οι τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού», καθώς επίσης και για εμμονές στον συνταξιοδοτικό τομέα. Προειδοποίησε δε ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και κυρίως το ΔΝΤ, γιατί η περαιτέρω καθυστέρηση του προγράμματος «θα έχει επιπτώσεις για όλους, πρωτίστως για την ελληνική οικονομία, αλλά και τους εταίρους, που θα κληθούν να διασώσουν τη χώρα».

Επίδειξη ισχύος Σόιμπλε
Την ίδια στιγμή, όλο και πιο δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που απευθύνονται προς την Ελλάδα από την πλευρά των δανειστών, καθώς ο χρόνος περνάει και η δεύτερη αξιολόγηση δεν κλείνει, αλλά και η συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σε ρόλο χρηματοδότη, παραμένει ανοιχτή. Μιλώντας στο περιθώριο του χθεσινού Ecofin, μία μόλις ημέρα μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που μόνο θετικά συμπεράσματα δεν έβγαλε για την Αθήνα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχασε ευκαιρία για άλλη μια επίδειξη ισχύος.

«Το αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας όλο το βάρος στην Αθήνα. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο εκταμίευσης χρημάτων προς την Ελλάδα, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα του χρέους, υποστήριξε ότι «ακόμα και οι εταίροι στην Ουάσιγκτον έχουν πλέον καταλάβει ότι η ελάφρυνση χρέους είναι αδύνατη υπό τη νομοθεσία της ΕΕ», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να πιέσει άλλο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υιοθετώντας στο θέμα αυτό τις θέσεις των Ευρωπαίων.

Αναμένει πολιτική συζήτηση
Πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου αναμένει ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δηλώσεις του ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, χθες Τρίτη. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι το Eurogroup συμφώνησε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών Αρχών διά ζώσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εστιάσουν και να συμφωνήσουν στα βασικά εκκρεμούντα ζητήματα της αξιολόγησης.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμούντα ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαΐου. Επίσης, σημείωσε ότι οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να γίνει εύρωστη η οικονομία της χώρας και πιο φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα εργασιακά είναι σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης και ότι οι μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Κατά νέας ανακεφαλαιοποίησης
Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης των μη χρησιμοποιούμενων δανείων για την ανακεφαλαιοποιήση των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε: «Στόχος πρέπει να είναι να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα, γιατί όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται θα περάσουν μέσω δανείων στην Ελλάδα αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος».

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια, ήδη από τον Φεβρουάριο, να δοθεί λιγότερη έμφαση στη λιτότητα και περισσότερη στην περικοπή δαπανών, με βαθιές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που θα λειτουργεί με ορθό τρόπο», επεσήμανε. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρθηκε στη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που χαρακτήρισε «θετικό».

Καταλήγοντας, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως είναι ο «πρώτος» που παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία ακόμη δεν έχει ανακάμψει και πως στόχος είναι, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα με όσο το δυνατόν λιγότερα δάνεια, να ανακάμψει.

«Θετική απόφαση»
Πάντως θετική έκρινε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης την απόφαση του Eurogroup για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων και μεταφορά των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών στις Βρυξέλλες μέχρι την Πέμπτη. «Αναγνωρίζεται από παντού ότι υπάρχει πρόοδος, έμμεσα αναγνωρίζεται ότι έχουμε αργήσει. Και αυτό το τεκμαίρω από το γεγονός ότι αποφασίστηκε να μείνει εκεί η ελληνική αντιπροσωπία και μέσα από διαδικασία εντατικών διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων μέχρι την Πέμπτη να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και να ξέρουμε πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε», είπε ο κ. Δραγασάκης στην ΕΡΤ1.

Εξηγώντας γιατί θεωρεί πιο σημαντικό να παραμείνει στις Βρυξέλλες η αντιπροσωπία της ελληνικής κυβέρνησης αντί του να έλθουν εδώ τα κλιμάκια, ο κ. Δραγασάκης είπε πως «το ότι θα μείνουν εκεί, θα δώσει τη δυνατότητα να δούμε σε θέματα που δεν είναι τεχνικής φύσης αλλά πολιτικής, ποια είναι η θέση των διαφόρων παραγόντων. Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να συζητάμε αιωνίως αν πρέπει να απελευθερωθούν οι απολύσεις στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση διαφωνεί, οι κοινωνικοί φορείς στην Ελλάδα διαφωνούν, οι Ευρωπαίοι διαφωνούν. Ποιος τελικά το θέλει αυτό;», αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τελικώς, «στο πλαίσιο που διεξάγεται η διαπραγμάτευση, η σημερινή απόφαση μπορεί να συμβάλει στην ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας με την έννοια να κλείσουμε την περιβόητη, όπως λέγεται, τεχνική συμφωνία όσο γίνεται πιο έγκαιρα, ούτως ώστε να μείνουν δύο προβλήματα: Τι πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουμε μετά το 2018 και για πόσο, και τι θα γίνει με το δημόσιο χρέος», πρόσθεσε.

«Και τα δύο αυτά είναι πολιτικά θέματα. Αφορούν εμάς και το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με αυτήν την έννοια μπορούμε να πούμε ότι είμαστε εντός του γενικού πλαισίου. Η δική μας πίεση ήταν και είναι, ‘να τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε’. Δεν μπορούμε να συζητάμε αιωνίως ένα θέμα στο οποίο υπάρχουν δύο απόψεις. Πρέπει με έναν τρόπο να λυθούν αυτά τα θέματα. Η δική μας επιθυμία ήταν να υπάρξει ένα πλαίσιο εντατικών διαβουλεύσεων», συμπλήρωσε. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να συζητήσουμε ένα σχέδιο Β'. Κάποτε θα μας προκύψει (το θέμα). Η Ελλάδα δεν θα αντέξει κατά πάσα πιθανότητα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, σε συνέντευξή του στη «Handelsblatt».

«Μόνο με το ΔΝΤ»
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επόμενη δόση του προγράμματος μόνον εάν συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ): «Αυτό θα γίνει μόνον εάν συμμετάσχει το ΔΝΤ. Ένας ευρωπαϊκός γύρος του παιχνιδιού μόνο με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) δεν θα λειτουργήσει», τόνισε ο κ. Ζέντερ. Τα ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα θα παίξουν μεγάλο ρόλο στον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία, όπως είπε, διότι «η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) έχει δώσει μια υπόσχεση παλαιότερα: να γίνει το ευρώ τόσο σταθερό όσο το μάρκο. Αυτό τη διαφοροποιεί και από τους Σοσιαλδημοκράτες».

Ο Ζέντερ άσκησε επίσης σκληρή κριτική κατά του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), λόγω της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων: «H EKT δημιουργήθηκε ως ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή τράπεζα και όχι ως υποκατάστημα της Goldman Sachs», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
διεθνές νομισματικό ταμείο, το φως, goldman sachs, φως, ΔΝΤ, ελλαδα, αεπ, βρυξέλλες, ζητείται, γαλλια, συμμετοχή, αθηνα, σόιμπλε, μαΐου, χρεος, τραπεζες, δραγασάκης, ερτ1, esm, ΕΚΤ, ekt, sachs, γερμανος, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, κοινωνικη συμφωνια, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, δραγασάκης, ζητείται, αεπ, γερμανια, δανεια, θεμα, οικονομια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, φως, ekt, ασφαλιστικο, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, γυρος, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, δικη, δοθει, δωσει, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εμμεσα, εμμονες, εννοια, επιθυμια, ιδια, η δικη, κυβερνηση, λογο, μαΐου, μηνυματα, μαρια, ουασιγκτον, πεμπτη, προβληματα, ρολο, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συμμετοχή, σόιμπλε, σχεδιο, τμημα, το φως, τριτη, φυσικα, χρονος, εφαρμογη, ειλικρινεις, εμφαση, ενωση, μεινει, τραπεζα, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα