«Βιβλίο και Εκπαίδευση. Τι πρέπει να αλλάξει;»

Η καθιέρωση του λεγόμενου "πολλαπλού βιβλίου" από την Πολιτεία, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η διάδοση της φιλαναγνωσίας στους νέους, η ένταξη των σχολικών βιβλιοθηκών στην εκπαιδευτική πρακτική -ώστε από "εξωτερικοί συνεργάτες" να καταστούν πολύτιμα εργαλεία μετασχηματισμού της εκπαίδευσης- καθώς και η δημιουργία ενός αυτόνομου και ανεξάρτητου σχολείου, το οποίο να αποτελεί κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι ορισμένες από τις προτάσεις και τις ιδέες που ακούστηκαν στο συνέδριο με θέμα "Βιβλίο και Εκπαίδευση. Τι πρέπει να αλλάξει;" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της
8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Το διεθνές συνέδριο διήρκησε τρεις ημέρες (6-8/5) και οργανώθηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων, Γάλλων, Ιταλών, Νορβηγών και Φιλανδών ειδικών επιστημόνων. Αντικείμενο, αλλά και σημείο "τριβής" για τους συμμετέχοντες, ήταν μεταξύ άλλων οι προοπτικές του εκπαιδευτικού συστήματος με τη συμβολή του βιβλίου, σε σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε συνάρτηση με την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τις νέες δυνατότητες της ψηφιοποίησης και του διαδικτύου και τα προγράμματα φιλαναγνωσίας στις μικρότερες ηλικίες.

Ξεκινώντας από τα πρωτοποριακά ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα, εξετάστηκε ειδικότερα το παράδειγμα της Φιλανδίας, η βασική δομή του οποίου στηρίζεται στην ισότητα και στην υψηλή ποιότητα για όλους.

Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία του φιλανδικού μοντέλου-σύμφωνα με τον Δ/ντή εκπαίδευσης Πίτερ Τζόνσον- είναι η αυτονομία και η εμπιστοσύνη στο θεσμό του σχολείου, η σύνδεση της καινοτομίας με την παράδοση και η αντικατάσταση της έννοιας του ανταγωνισμού με αυτήν της συνεργασίας.

"Επιστρέφοντας σε μια φιλανδική τάξη, είναι σπάνιο να δεις ένα δάσκαλο να στέκεται μπροστά από τους μαθητές και να τους διδάσκει αγορεύοντας για 50 λεπτά. Αντ' αυτού, είναι πιθανό οι μαθητές να προσδιορίζουν τους δικούς τους εβδομαδιαίους στόχους με τους δασκάλους τους πάνω σε συγκεκριμένα μαθήματα και να επιλέγουν τις δραστηριότητες που θα δουλέψουν με το δικό τους ρυθμό", ανέφερε ο Συντονιστής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στη Δ/νση πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης, Κώστας Βασιλείου.

Για την περίπτωση της Ελλάδας σημείωσε, πως "η εξατομίκευση του αναλυτικού προγράμματος για τον κάθε μαθητή και η δημιουργία συνεργασίας μαθητών από όλα τα μέρη του κόσμου με στόχο τη μάθηση, ίσως είναι το μελλοντικό όραμα που αναζητούμε".

Σε ξεχωριστή ενότητα του συνεδρίου, επιχειρήθηκε μία χαρτογράφηση της σημερινής πραγματικότητας της εκπαίδευσης στην χώρα μας και της θέσης του βιβλίου σε αυτή, ως διδακτικού εγχειριδίου.

Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό και αντιπρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της IBBY, Βασιλική Νίκα, το βιβλίο στην επίσημη εκπαίδευση ταυτίζεται συχνά με ένα μέσο παρωχημένο, βαρετό, το οποίο παρέχεται δωρεάν στην αρχή του έτους, επιτελεί τον ρόλο του και στο τέλος παροπλίζεται, πετιέται ή σε ακραίες π
Keywords
Τυχαία Θέματα