Τέταρτος γύρος διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου

Ο τέταρτος γύρος διαβουλεύσεων των αντιπροσωπειών της Σερβίας και του Κοσόβου, στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας διεξάγεται, σήμερα, στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου, Μπόρκο Στεφάνοβιτς, εξέφρασε την προσδοκία ότι από τις σημερινές συνομιλίες μπορεί να προκύψουν λύσεις για ορισμένα λιγότερο αμφιλεγόμενα θέματα, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών του Κοσόβου.

«Πηγαίνουμε με αισιοδοξία,
επειδή αναμένουμε οι προτάσεις μας, κυρίως εκείνες που είναι αποδεκτές και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας και να εγκριθούν από τις δύο πλευρές», τόνισε κ. Στεφάνοβιτς.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου είπε ότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάποια από τις δύο πλευρές να θέσει και νέα θέματα και τόνισε ότι το Βελιγράδι, και αυτή τη φορά, κομίζει στις Βρυξέλλες ήδη επεξεργασμένες προτάσεις, εναρμονισμένες με το Σύνταγμα της Σερβίας, οι οποίες προσφέρουν συγκεκριμένες λύσεις για ομαλή ζωή των ανθρώπων στο Κόσοβο.

Στην Πρίστινα αναγγέλθηκε ότι, εκτός από τις συνομιλίες για τα ζητήματα που εξετάστηκαν σε προηγούμενες συναντήσεις, στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης θα είναι δύο νέα ζητήματα- η πολιτιστική κληρονομιά και η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις ήταν τα μητρώα, το κτηματολόγια, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και ζητήματα που αφορούν τα τελωνεία, την ελεύθερη διακίνηση και την εκπαίδευση.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρίστινας, Εντίτα Ταχίρι, δήλωσε ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Βελιγραδίου προσπαθεί να αλλάξει το χαρακτήρα του διαλόγου σε πολιτικό.

Η κ. Ταχίρι αντέδρασε στις δηλώσεις του κ. Στεφάνοβιτς μετά τις επαφές του στην Πρίστινα, την περασμένη εβδομάδα, ότι η σερβική κυβέρνηση θα διευθετήσει τη θέση των Σέρβων του Κοσόβου στη διάρκεια του διαλόγου και ότι η αντιπροσωπεία του Κοσόβου στερείται θάρρους για να υποβάλει προτάσεις.

«Είναι προφανές ότι η αποκαλούμενη ανεξαρτησία τους δεν λειτουργεί παρά την ισχυρή στήριξη, που έχουν από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου», τόνισε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Η κ. Ταχίρι ανέφερε ότι η δήλωση δεν βοηθά το διάλογο. «Βλέπω ότι η Σερβία προσπαθεί να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στο διάλογο, παρ’ ότι οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν στις Βρυξέλλες να συζητήσουν μόνον θέματα τεχνικής φύσης», υπογράμμισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα