Συνεργασία των εισαγγελέων της Eulex

Οι εισαγγελείς της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) σε συνεργασία με τον ειδικό εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, αναζητούν τον κατάλληλο τρόπο για να επιτευχθούν βήματα στην έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, δήλωσε ο επικεφαλής της Eulex, Ξαβιέ ντε Μαρνιάκ.

«Υπήρξαν επαφές και συναντήσεις των εισαγγελέων της Eulex με τον κ. Μάρτι και την ομάδα του. Για προφανείς λόγους δεν μπορώ
να αναφερθώ σε λεπτομέρειες που αφορούν το περιεχόμενο των συζητήσεων. Αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αναζητούμε τρόπους, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος στο σημαντικό αυτό ζήτημα», τόνισε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πολίτικα» ο κ. Ντε Μαρνιάκ, ο οποίος την Τετάρτη θα επισκεφθεί τη σερβική πρωτεύουσα.

Κληθείς να αναφέρει πώς υπάρχει συνεργασία, όταν ο κ. Μάρτι δεν θέλει να παραδώσει αποδεικτικά στοιχεία, επειδή η Eulex δεν έχει αρμοδιότητα να διεξάγει έρευνα εκτός Κοσόβου και δεν εμπιστεύεται την αποστολή στο ζήτημα της προστασίας μαρτύρων, ο επικεφαλής της Eulex απάντησε: «Κατανοώ το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το θέμα αυτό και για τις σοβαρές αναφορές που διατυπώνονται στην έκθεσή του κ. Μάρτι. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας να διακριβωθεί η αλήθεια προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων και της σερβικής και της αλβανικής».

Στην ερώτηση τι ακριβώς έκανε η Eulex στην προκαταρκτική έρευνα, η οποία σύμφωνα με την έκθεση του κ. Μάρτι ξεκίνησε τον Ιανουάριο ο κ. Ντε Μαρνιάκ είπε:

«Μπορώ να πω ότι η Eulex είναι σε θέση να διεξάγει την έρευνα. Έχουμε διεθνούς εισαγγελείς με υψηλή κατάρτιση, αποδεδειγμένα καλή μονάδα προστασίας μαρτύρων και το σημαντικότερο, αποφασιστικότητα να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους».

«Η Eulex προσπαθεί να οικοδομήσει και να ενισχύσει το κράτος δικαίου στο Κόσοβο προς όφελος όλων. Η εγκαθίδρυση κράτους δικαίου μπορεί να είναι επίπονη και μερικές φορές δύσκολη. Το κατανοώ. Αλλά χωρίς το κράτος δικαίου πού θα βρισκόταν οποιαδήποτε σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία;», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, στην πρόσφατη επίσκεψή της στην έδρα της Eulex στην Πρίστινα τόνισε ότι τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ στηρίζουν πλήρως την αποστολή και το έργο της στο Κόσοβο.
Keywords
Τυχαία Θέματα