Συμβούλιο υπουργών Μεταφορών

Το παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης Galileo, η συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και οι οδικές και εμπορευματικές μεταφορές, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους υπουργούς Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια του Συμβουλίου τους στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Έλληνα αρμόδιου υπουργού κ. Δημήτρη Ρέππα.

Στα συμπεράσματα του
συμβουλίου για το σύστημα Galileo:

- Επαναβεβαιώνεται η υποστήριξη προς τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης.

- Εκφράζεται η άποψη ότι τα προγράμματα αυτά θα έχουν μεγάλα κοινωνικοοικονομικά και χρηματοοικονομικά οφέλη για την Ε.Ε.

- Καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της στο θέμα της διαχείρισης και της ενημέρωσης του Συμβουλίου.

Οι Υπουργοί Μεταφορών υιοθέτησαν ακόμη πρόταση για Απόφαση του Συμβουλίου για την υπογραφή και προσωρινή εφαρμογή του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), με το οποίο δίνεται προτεραιότητα στους τομείς: Ασφάλεια πτήσεων, Προστασία από έκνομες ενέργειες, Διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας και Προστασία περιβάλλοντος.

Τέλος, ενημερώθηκαν για μια σειρά άλλων θεμάτων, εκτός Ημερήσιας Διάταξης, όπως για:

- Τη νέα Λευκή Βίβλο για τις Μεταφορές.

- Την εξέλιξη της διαδικασίας καθορισμού των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Ρέππας συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας κ. Kamen Kitchev, με τον οποίο συζήτησε για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών Ελλάδας - Βουλγαρίας, και ιδιαίτερα για την προώθηση του σιδηροδρομικού άξονα 22, ο οποίος είναι έργο προτεραιότητας του Διευρωπαϊκού Δικτύου μεταφορών. Για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου σιδηροδρομικού άξονα, η Ελλάδα έχει αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο.

Επίσης αναφέρθηκαν στην πρόοδο των συνομιλιών για τη διασυνοριακή σιδηροδρομική συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας και αναγνώρισαν ότι θα πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν, βάση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, εξέτασαν τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, προωθώντας διεθνείς συνεργασίες με μεγάλους σιδηροδρομικούς μεταφορείς και διερευνώντας τρόπους ανάπτυξης ελκυστικών σιδηροδρομικών διαδρόμων προς τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και της Βάρνας, με προοπτική περαιτέρω επέκτασης προς τη Ρωσία και άλλες χώρες πέραν του Εύξεινου Πόντου.
Keywords
Τυχαία Θέματα