Η Ουάσινγκτον καλεί τον Γκμπαγκμπό να παραιτηθεί

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε για μια ακόμη φορά τον Λοράν Γκμπαγκμπό να παραιτηθεί λίγο πριν από την εκπνοή, στις 19:00 GMT , του τελεσιγράφου που του έχει τεθεί από το στρατόπεδο του αντιπάλου του, Αλασάν Ουαταρά, που πήρε τις τελευταίες ημέρες το πάνω χέρι έναντι των δυνάμεων του απερχόμενου προέδρου της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με την πιθανότητα να προτείνουν οι ΗΠΑ
στον Γκμπαγκμπό μια πόρτα διεξόδου, όπως άφησαν να εννοηθεί αξιωματούχοι των ΗΠΑ από την αρχή της κρίσης στα τέλη του 2010, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνει απάντησε: "περιμένουμε να δούμε αν ο Λοράν Γκμπαγκμπό θα μιλήσει".

Ο τελευταίος, σύμφωνα με το στρατόπεδο του κ. Ουαταρά, έχει περικυκλωθεί στο Αμπιτζάν. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τα περισσότερα μέλη των ενόπλων δυνάμεων τον έχουν εγκαταλείψει την τέταρτη ημέρα μιας αιφνίδιας επίθεσης του αντιπάλου του.

Ο Πρωθυπουργός που έχει διοριστεί από τον Ουαταρά, Γκιγιόμ Σορό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο κ. Γκμπαγκμπό έχει διορία "έως τις 19:00 (GMT) να παραιτηθεί", αλλιώς "θα πάμε να τον αναζητήσουμε εκεί πού είναι".

Ο Κάρνει είπε τέλος ότι "ελπίζουμε πως (ο Γκμπαγκμπό), θα ενεργήσει προς το συμφέρον των πολιτών της χώρας του αποφεύγοντας τον πόλεμο και θα παραιτηθεί σεβόμενος τα αποτελέσματα" των προεδρικών εκλογών στα τέλη Νοεμβρίου.
Nα φύγει αμέσως
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν κάλεσε σήμερα τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στην Ακτή Ελεφαντοστού να αποφύγουν κάθε πράξη "αντεκδίκησης" τώρα που οι δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά υπερισχύουν του καθεστώτος του Λοράν Γκμπαγκμπό. Ο γενικός γραμματέας ζήτησε από τον κ. Γκμπαγκμπό να εγκαταλείψει την εξουσία αμέσως. "Ο γενικός γραμματέας ασκεί πιέσεις προς όλες τις ενεχόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να μην προβούν σε πράξεις αντεκδίκησης και να επιτρέψουν να πρυτανεύσουν σε όλες τις περιπτώσεις τα συμφέροντα του κράτους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Μπαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα