ΣΕ ΦΠΑ 23% ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΣτΕ

22:30 31/3/2011 - Πηγή: Fimotro
Οι αποδοχές των έμμισθων δικηγόρων, δηλαδή των δικηγόρων, που εργάζονται με πάγια αντιμίσθια στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ, τις τράπεζες, κλπ, θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%, όπως έκρινε με απόφασή του το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατά συνέπεια, με αυτόν τον συντελεστή θα επιβαρύνονται οι αμοιβές των «μαχόμενων» ελεύθερων δικηγόρων όσο και των εμμίσθων δικηγόρων...

Στο
Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο δικηγόρος Αθηνών Π.Γ., υποστηρίζοντας ότι τόσο η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών όσο και οι διατάξεις του σχετικού νόμου με τις οποίες οι δικηγόροι υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ είναι πολλαπλά αντισυνταγματικές και παράνομες.
Ο προσφεύγων είχε επισημάνει ότι καταστρατηγείται η συνταγματικά προστατευόμενη ισότητα, καθώς επιβάλλεται ΦΠΑ στους ελεύθερους - μάχιμους δικηγόρους, ενώ στους έμμισθους συναδέλφους του δεν επιβάλλεται παρά το γεγονός ότι παρέχουν το ίδιο έργο. Έτσι, όμως, η μη υπαγωγή των δικηγόρων με πάγια αντιμίσθια στον ΦΠΑ λειτουργεί υπέρ «των οικονομικώς ισχυρών, που έχουν τη δυνατότητα απασχολώντας δικηγόρους με πάγια αντιμίσθια να μην καταβάλλουν ΦΠΑ για τις δικηγορικές υπηρεσίες που παρέχουν», υποστήριξε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι αντίθετα, ο απλός πολίτης όταν καταφεύγει στους δικηγόρους καταβάλλει ΦΠΑ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος, Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, και εισηγήτρια η Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι «οι δικηγόροι δεν συνδέονται προς τον εντολέα τους διά σχέσεως εξηρτημένης εργασίας, αλλά ασκούν ελευθέριο επάγγελμα ακόμη και όταν παρέχουν τις νομικές υπηρεσίες τους με σχέση έμμισθης εντολής και με πάγια αντιμισθία. Εξάλλου, το ότι το εισόδημα τού επί πάγια αντιμισθία αμειβόμενου δικηγόρου θεωρείται κατά πλάσμα του νόμου ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, δεν μεταβάλλει τη φύση των δικηγορικών υπηρεσιών ως υπηρεσιών ελευθέρου επαγγελματία, ούτε τη συνδέουσα αυτόν με τον πελάτη του σχέση εμμίσθου εντολής σε σχέση εξηρτημένης εργασίας».
«Συνεπώς, οι δικηγόροι, έστω και αν αμείβονται δια παγίας αντιμισθίας» κρίνει το ΣτΕ, «εμπίπτουν, κατ' άρθρο 3 του Κώδικα ΦΠΑ, στους υποκείμενους στον φόρο προστιθέμενης αξίας (23%)».
Ακόμη, οι δικαστές έκριναν ότι πρέπει να ακυρωθεί πράξη του υπουργού Οικονομικών κατά το σκέλος εκείνο που αναφέρει ότι «οι δικηγόροι που εργάζονται με πάγια αντιμισθία και, κατά τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος θεωρούνται ως μισθωτοί, δεν υπάγονται στο ΦΠΑ για τις εν λόγω αμοιβές».
Keywords
Τυχαία Θέματα