Αντιδράσεις από Κύπρο και Ελλάδα

Τη λύπη της για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην 4η υπουργική Σύνοδο του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών, που θα πραγματοποιηθεί στη Λειψία τον προσεχή Μαϊο, παρά το γεγονός ότι είναι ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ και παρά τις πολλές αιτήσεις που έχει υποβάλει για ένταξη στο Φόρουμ, εξέφρασε η υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, κ. Ερατώ
Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Η αντίδραση κ. Μαρκουλλή διατυπώθηκε προς την Ισπανία -που προεδρεύει του Φόρουμ για το 2011- στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών μεταφορών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Απευθυνόμενη στο Συμβούλιο, η κ. Κοζάκου-Μαρκουλλή σημείωσε ότι έως σήμερα, λόγω του αδικαιολόγητου και απαράδεκτου βέτο που ασκεί συστηματικά και για πολλά χρόνια η Τουρκία, οι προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη στο Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών ή για συμμετοχή της, ως παρατηρήτριας, έχουν καταστεί ανεπιτυχείς. Αφού ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι η Κύπρος υπέβαλε εκ νέου αίτηση ένταξης στο Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών, η κ. Μαρκουλλή απηύθυνε έκκληση προς τους ομολόγους της και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξουν με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα της Κύπρου και να επιδείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, έτσι ώστε να μην παρεμποδιστεί ξανά η συμμετοχή της Κύπρου στο Φόρουμ.

«Ως ένα από τα ηγετικά κράτη στον κόσμο και στην ΕΕ στον τομέα της ναυτιλίας, θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να συνεχίσει να μένει εκτός του σημαντικού αυτού Φόρουμ», υπογράμμισε η υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου.

Την άμεση αντίδραση, εξάλλου, και του Έλληνα υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, προκάλεσε ο αποκλεισμός της Κύπρου από το Διεθνές Forum.

Στη διάρκεια της παρέμβασής του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρέππας εξέφρασε την απορία της ελληνικής Κυβέρνησης για το «πώς είναι δυνατόν να παρεμποδίζεται από μία τρίτη χώρα, όπως είναι η Τουρκία, η ένταξη στο Διεθνές Forum Μεταφορών μίας χώρας που είναι ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήκει στη ζώνη του Ευρώ και είναι παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη».

Ό Έλληνας υπουργός, αφού επισήμανε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι πρόβλημα της Κύπρου, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ότι η συμμετοχή όλων των κρατών μελών της ΕΕ στο Forum είναι επιβεβλημένη, πέραν των άλλων, και για λόγους οι οποίοι σχετίζονται με αυτούς καθ' εαυτούς τους λόγους ύπαρξης του Forum, επιδίωξη του οποίου είναι να γίνει το "σημείο συνάντησης" πολιτικών ηγεσιών από όλη την Ευρώπη, αλλά ακόμη και από χώρες μακρινές, όπως η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική.

Ο κ. Ρέππας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Προεδρία του Συμβουλίου, όλα τα κράτη μέλη και προεδρεύουσα Ισπανία, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να επιλυθούν τα όποια διαδικαστικά ζητήματα για να καταστεί η Κύπρος πλήρες μέλος του Forum.
Keywords
Τυχαία Θέματα