Ποινές κάθειρξης σε υποψηφίους της αντιπολιτευσης!

Δύο υποψήφιοι της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, που έγιναν στα τέλη του περυσινού έτους στη Λευκορωσία, καταδικάστηκαν στο Μινσκ σε ποινές κάθειρξης έξι και πεντέμισι ετών, επειδή οργάνωσαν διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής του Αλεξάντρ Λουκασένκο (επανεκλογή με σχεδόν 80% των ψήφων) --κατηγορούνταν για την "ενοχήστρωση μαζικών ταραχών κατά της δημόσιας τάξης".

Οι δύο υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είναι
ο 54χρονος Νικολάι Στάτκεβιτς και ο 39χρονος Ντμίτρι Ους. Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν στους Στάτκεβιτς και Ους ποινές κάθειρξης οκτώ κι επτά ετών αντίστοιχα.

Επίσης καταδικάστηκαν αρκετοί πολίτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε ποινές που ποικίλλουν από διετή φυλάκιση με αναστολή ως πέντε έτη κάθειρξης χωρίς το δικαίωμα έφεσης.

Στη λαϊκή κινητοποίηση της 19ης Δεκεμβρίου 2010--στην διάρκεια της οποίας είχαν σημειωθεί επεισόδια--η αστυνομία προέβη σε πάνω από 600 συλλήψεις.

Την καταπίεση καταδίκασαν ΗΠΑ και ΕΕ προχωρώντας στην επιβολή κυρώσεων με στόχο έχουν την κυβέρνηση του προέδρου Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά επί 17 χρόνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα