Παπουτσής: Εχει μεγάλη σημασία η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ

Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην προμετωπίδα των εξελίξεων στην περιοχή μας", τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, προσθέτοντας ότι "έχει μεγάλη σημασία η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, σε όλα τα επίπεδα".

Ο κ. Παπουτσής, ο οποίος μίλησε στο χθεσινό 39ο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής που πραγματοποιήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, υπογράμμισε
ότι "υπάρχει τεράστιο πεδίο κοινής δράσης ΗΠΑ, Ελλάδας και Κύπρου", σημειώνοντας ότι "τον τελευταίο καιρό, αισθανθήκαμε την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στη Γερμανία, είδαμε μια αλλαγή στη γερμανική στάση".

Ο κ. Παπουτσής έδωσε μια συνοπτική εικόνα για τις αρμοδιότητες και τις "ιδιαίτερες καταστάσεις" που αντιμετωπίζει σήμερα το Υπουργείο του, λέγοντας ότι είναι συνυφασμένες με την καθημερινή ασφάλεια των πολιτών, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διαφύλαξη των συνόρων, κυρίως λόγω του "τεράστιου προβλήματος" της λαθρομετανάστευσης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και στην "πιθανότητα μεγάλης αύξησης" του μεταναστευτικού ρεύματος, σημείωσε τη σημασία του μηνύματος της πρόσφατης συνάντησης στη Ρώμη με ομολόγους του νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο (μήνυμα) "πέρασε" στο Συμβούλιο Κορυφής. Όπως είπε ο υπουργός, τον επόμενο μήνα θα γίνει νέα συνάντηση στην Κύπρο για τη "συλλογική αντιμετώπιση" του προβλήματος.

Στη συνέχεια, επισήμανε τη "νέα κατάσταση" με τα κοιτάσματα αερίου και υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, τονίζοντας ότι ήταν "εξαιρετικής σημασίας" τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση και την προχθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., είπε ότι "δημιουργείται πλέον ένας ισχυρός μηχανισμός στήριξης του ευρώ για ένα σταθερό νόμισμα, για μια σταθερή, ενωμένη Ευρώπη".

Μιλώντας για την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα στελεχών αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, αναφέρθηκε στη διαπίστωσή του ότι "υπάρχει γόνιμο έδαφος για συνεργασία σε πολλά ζητήματα, προωθώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου".

Καταλήγοντας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήρε το "αξιέπαινο έργο" που επιτελούν οι ομογενείς και ιδιαίτερα τα στελέχη και τα μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, καλώντας τους να συνεχίσουν τις "ουσιαστικές παρεμβάσεις" τους στην αμερικανική πολιτική ζωή για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων του Ελληνισμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "οι κυβερνήσεις και οι λαοί Ελλάδας και Κύπρου παραμένουν συνεπείς στην επίτευξη του στόχου για εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για ελευθερία και δικαιοσύνη στην Κύπρο".

Στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, η οποία συμπλήρωσε 60 χρόνια από την ίδρυσή της, απηύθυναν χαιρετισμούς οι βουλευτές Έλενα Παναρίτη (ΠΑΣΟΚ) και Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος (ΛΑ.Ο.Σ). "Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ξανά φως στην Ελλάδα και την κατεχόμενη Κύπρο"
Keywords
Τυχαία Θέματα