Ραδιενεργό ιώδιο στην Κίνα

Οι αρχές της βορειοανατολικής Κίνας ανίχνευσαν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα το οποίο φθάνει από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, γράφει σήμερα ο κινεζικός Τύπος επικαλούμενος αξιωματούχους.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται τακτικά στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ έδειξαν "απειροελάχιστα" ίχνη ραδιενεργού ιωδίου για τα οποία δεν χρειάζεται να ληφθούν "μέτρα προστασίας" για τον πληθυσμό, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την εθνική επιτροπή συντονισμού
για την πυρηνική ασφάλεια στην Κίνα, οι ραδιενεργές ουσίες φθάνουν από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ωστόσο η Επιτροπή εκτιμά ότι η "δημόσια υγεία και το περιβάλλον δεν επλήγησαν από τη ραδιενέργεια", μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Την Παρασκευή η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές λαχανικών, φρούτων, γαλακτοκομικών ειδών και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας από γειτονικές περιοχές της Φουκουσίμα.

Αρκετές χώρες όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Νότια Κορέα απαγόρευσαν την εισαγωγή ορισμένων ειδών διατροφής από περιοχές που βρίσκονται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της βορειοανατολικής Ιαπωνίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα