Η Ιαπωνία έχει ακόμη μακρύ δρόμο

Η Ιαπωνία "έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της για να επιλύσει την κρίση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο σε τηλεφωνική συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times.

O Αμάνο πρόσθεσε ότι οι ιαπωνικές αρχές εξακολουθούν να μην είναι βέβαιες αν η καρδιά των αντιδραστήρων και οι ράβδοι του αναλωθέντος πυρηνικού
καυσίμου καλύπτονται με επαρκή ποσότητα νερού ώστε να επιτευχθεί η ψύξη των αντιδραστήρων.

Δύο εβδομάδες μετά τον σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, οι μηχανικοί δίνουν μάχη για να αποτρέψουν ένα ολέθριο πυρηνικό δυστύχημα.

Οι μετρήσεις στη θάλασσα δείχνουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, εγείροντας το φόβο ότι αρκετοί αντιδραστήρες δεν είναι πλέον αδιαπέραστοι.

Ο Αμάνο βλέπει ωστόσο μερικές "θετικές ενδείξεις", όπως η μερική αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο πυρηνικό εργοστάσιο ενώ πρόσθεσε ότι "απαιτούνται επιπλέον προσπάθειες για να τερματιστεί το ατύχημα".

Ο πυρηνικός συναγερμός μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ίσως και μήνες, είπε ο Αμάνο, καθώς είναι πολύ μεγάλες οι ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ είπε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του επικεντρώνεται στο εξής στις ράβδους του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου που είναι τοποθετημένες στις ανοικτές δεξαμενές ψύξης ψηλά στα κτίρια όπου στεγάζονται οι αντιδραστήρες.

Ο Αμάνο είπε ότι δεν είναι βέβαιος για την επιτυχία των μέχρι τώρα προσπαθειών με τη χρήση νερού από τη θάλασσα για να ψυχθεί η καρδιά των αντιδραστήρων και να μην πιάσουν φωτιά οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου.

Αν οι ειδικοί γεμίσουν τις δεξαμενές με νερό χωρίς να αποκατασταθεί η λειτουργία των συστημάτων ψύξης, "η θερμοκρασία θα αυξηθεί, εντείνοντας την απειλή για νέες διαρροές ραδιενέργειας", τόνισε.

Ο Ιάπωνας πρώην διπλωμάτης υπογράμμισε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τη δεξαμενή ψύξης του αντιδραστήρα 4 που είναι άκρως ραδιενεργή.
Keywords
Τυχαία Θέματα