Ομιλία διευθύντριας της Ακρόπολης, για την αναστήλωση των μνημείων

Στο έργο αναστύλωσης των μνημείων της Ακρόπολης, για να συντηρηθεί και να αναδειχτεί το μοναδικό αυτό ελληνικό και παγκόσμιο πολιτιστικό κληροδότημα, αναφέρθηκε η Μαρία Ιωαννίδου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α.), μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα του Καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν.

Η κ. Ιωαννίδου έδωσε μια σφαιρική εικόνα για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, σημειώνοντας ότι κατά τα τελευταία χρόνια, τα ικριώματα στα μνημεία επεκτάθηκαν και μεγάλα
μαρμάρινα μέλη αποσυναρμολογήθηκαν ή επανήλθαν στη θέση τους. Η κ. Ιωαννίδου είπε ότι το έργο της αναστύλωσης συμπληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, σημειώνοντας ότι "αυτή την εποχή, ξεκινάει ένα καινούργιο πρόγραμμα σε άλλες περιοχές των μνημείων που έχουν σοβαρά προβλήματα. Το νέο αυτό πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία με πέντε χρόνια, ανάλογα με τα προβλήματα που θα προκύψουν στην πορεία και το ύψος της χρηματοδότησης από το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στα αναστηλωτικά έργα των μνημείων της Ακρόπολης από την έναρξή τους το 1975, καθώς και στις προσπάθειες που είχαν γίνει παλαιότερα, ενώ σημείωσε ότι από το 2000 συντελέστηκαν αναστηλωτικές επεμβάσεις στον Παρθενώνα, στα Προπύλαια και στο ναό Αθηνάς Νίκης. Η μεγάλη ανάπτυξη των έργων, όπως τόνισε, έγινε δυνατή με τη δημιουργία της πρότυπης Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η κ. Ιωαννίδου υπογράμμισε ότι τα προβλήματα οφείλονται σε φυσικά αίτια, αλλά περισσότερο σε ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως: φυσική γήρανση των υλικών, σεισμοί, πόλεμοι, εκρήξεις, βομβαρδισμοί, πυρκαγιές, επεμβάσεις και μετατροπές τους με στόχο την αλλαγή της χρήσης τους, έχοντας έτσι ανυπολόγιστες καταστροφές. Ανάμεσα σ' αυτές περιλαμβάνονται επίσης οι βλάβες που οφείλονται σε επεμβάσεις που αποσκοπούσαν στην προστασία των μνημείων, ενώ η επιφανειακή διάβρωση οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, που είναι απότοκη της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδου, "η Ελλάδα πρωτοπορεί σήμερα σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τα θέματα αναστύλωσης αρχαίων μνημείων, επειδή έχει μελετήσει πάρα πολλά χρόνια τα προβλήματά τους και έχει αναπτύξει μια ειδική μεθοδολογία, η οποία είναι πρωτότυπη διεθνώς, χρησιμοποιώντας πολλές σύγχρονες εφαρμογές που σέβονται τη μορφή και την αυτονομία των μνημείων".

Ανάμεσα στα θέματα που αντιμετωπίσθηκαν κατά την διάρκεια των επεμβάσεων, ανέφερε την αναδιάταξη αναστηλωμένων περιοχών μνημείων με βάση νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά τις αποσυναρμολογήσεις, τη διερεύνηση του συνδυασμού αρχαίων θραυσμάτων και δημιουργία αρχιτεκτονικών μελών από συνανήκοντα θραύσματα και τη διερεύνηση της δομικής αποκατάστασης αρχιτεκτονικών μελών (συνδέσεις θραυσμάτων με ράβδους τιτανίου, συμπληρώσεις με νέο μάρμαρο) και δημιουργία σχετικής υπολογιστικής μεθοδολογίας, ανάλογα με την καταπόνηση των μελών.

Την εκδήλωση
Keywords
Τυχαία Θέματα