Έρευνα για το ρόλο της Λαγκάρντ διέταξε η εισαγγελία

Η γενική εισαγγελία ζήτησε από μια ειδική δικαστική έδρα (Cour de justice de la R?publique, CJR) να ξεκινήσει έρευνα κατά της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ για μία υπόθεση που τη συνδέει με τον αμφιλεγόμενο πρώην επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.

Ο γενικός εισαγγελέας Ζαν Λουί Ναδάλ ζήτησε από το CJR, το μόνο δικαστικό όργανο που μπορεί να διερευνήσει υποθέσεις που αφορούν υπουργούς, να ξεκινήσει έρευνα για κατά της κ. Λαγκάρντ για "κατάχρηση εξουσίας" υπέρ του Μπερνάρ Ταπί το 2007.

Η υπόθεση αφορά
στην επιλογή της κ. Λαγκάρντ να προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο και όχι στην παραδοσιακή δικαιοσύνη προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά του επιχειρηματία με την πρώην κρατική τράπεζα Credit Lyonnais σχετικά με την πώληση του ομίλου Αdidas το 1993- 1994. Η πώληση είχε υποτιμηθεί σε βάρος του επιχειρηματία.

Μετά από χρόνια δικαστικών μαχών, το 2008 το CDR, το οποίο διαχειριζόταν το παθητικό της τράπεζας, καταδικάστηκε να καταβάλει 285 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον κ. Ταπί. Η απόφαση δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο.

Μετά την παραπομπή στο CJR, ο γενικός εισαγγελέας έδωσε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στην Επιτροπής Οικονομικών προθεσμία μέχρι τις 20 Απριλίου για την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων που αφορούν την υπόθεση.

Η έρευνα αυτή είναι "μια συνήθης διαδικασία" ανέφερε από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών.
Keywords
Τυχαία Θέματα