Όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μοιράζονται την ευθύνη

Όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μοιράζονται την ευθύνη για τις επιχειρήσεις της συμμαχίας στη Λιβύη, ακόμη κι αν ίσως μόνο λίγες από αυτές συμμετέχουν στην αποστολή αυτή, δήλωσε ο πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

"Όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας και της Πολωνίας, φέρουν ευθύνη για την απόφαση του ΝΑΤΟ
να αναλάβει την αποστολή στη Λιβύη", δήλωσε ο Κομορόφσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ταλίν.

"Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ μετέχουν στην επιχείρηση αυτή", προσέθεσε.

"Η Πολωνία αποφάσισε να αποστείλει ένα στρατιωτικό πλοίο στη Μεσόγειο, αλλά προς το παρόν το πλοίο αυτό δεν μετέχει άμεσα στην αποστολή στη Λιβύη", σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Πολωνία βρίσκεται μεταξύ των χωρών που συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν, η οποία συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα.

Ο πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες δήλωσε παράλληλα ότι η χώρα του δεν θα μετάσχει στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Δεν μετέχει "κανένα στρατιωτικό αεροσκάφος της Εσθονίας και πιστεύω προσωπικά ότι η επιχείρηση στη Λιβύη θα τελειώσει σύντομα", σημείωσε.

Ο Ίλβες προσέθεσε ότι η επιχείρηση στη Λιβύη άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή στις χώρες, όπως η Εσθονία και η Πολωνία, οι οποίες μόλις πριν από δύο δεκαετίες κατήργησαν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.

"Η Πολωνία και η Εσθονία γνωρίζουν καλά ότι δεν είναι εύκολο να ανατραπεί ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, αλλά ότι είναι πολύ πιο σκληρό να δημιουργηθεί μια νέα δημοκρατική κοινωνία", επισήμανε ο Ίλβες.

Η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική έδειξε επίσης τις αδυναμίες στη λειτουργία της ΕΕ, προσέθεσε ο εσθονός πρόεδρος.

"Αυτό που βλέπουμε είναι εκ νέου η απόδειξη ότι η ΕΕ χρειάζεται μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, το οποίο αποτελεί ηθική μας υποχρέωση", κατέληξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα