Οι Ρωμιοί ζωγράφοι της Πόλης στο Παλάτι Τοπ Καπί

Tην έκθεση " Οι Ρωμιοί ζωγράφοι της Πόλης στο Παλάτι Τοπ Καπί" εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάι.

H έκθεση 100 περίπου έργων ζωγραφικής του 19ου και του 20ου αιώνα, οργανώθηκε στο τμήμα των στάβλων του παλατιού του Τοπ Καπί από τη Διεύθυνση του Μουσείου Τοπ Καπί σε συνεργασία με το ελληνικό Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης .

Η έκθεση στηρίχθηκε στην έρευνα που έχει γίνει από την Μάιντα Σαρίς στο βιβλίο της " Οι Ρωμιοί ζωγράφοι της Πόλης",
και στη βοήθεια του διευθυντή του Μουσείου Τοπ Καπί κ. Γιουσούφ Μπενλί και περιλαμβάνει κυρίως πορτρέτα των Σουλτάνων και διάφορων προσωπικοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πορτρέτα Πατριαρχών αλλά και εκκλησιαστική ζωγραφική του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα αλλά και σημαντικούς νεωτερικούς ζωγράφους όπως την Θάλεια Φλωρά-Καραβία.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από τις συλλογές του Παλατιού Τοπ Καπί, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καθώς και από διάφορες ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Πόλης και ιδιωτικές συλλογές.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας λίγο πριν τα εγκαίνια υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή των ζωγράφων στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, και χαιρέτισε την έκθεση ως μια σημαντική κίνηση που δείχνει την σιωπή και την άγνοια που καλύπτει την παρουσία και το έργο των Ρωμιών δημιουργών.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2011.
Keywords
Τυχαία Θέματα