'Ευρωφοβική διακυβέρνηση' στην Κύπρο

Την αντίδραση της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ προκάλεσε αναφορά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς σε ευρωφοβική διακυβέρνηση στην Κύπρο. Η αναφορά του κ. Μαρτένς περιλαμβανόταν σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο του "Δημοκρατικού Συναγερμού" Νίκο Αναστασιάδη, για την εκλογική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης εξέφρασε λύπη, γιατί "κάποιοι επιμένουν να συντηρούν ψηλούς τόνους και να πλήττουν την προσπάθεια, που καταβάλλεται στο διεθνή και τον ευρωπαϊκό χώρο, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει και παρά το μήνυμα ενότητας και συστράτευσης που, μόλις χθες, έστειλε ο πρόεδρος Χριστόφιας".

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η δήλωση του κ. Μαρτένς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα, αλλά και τοποθετήσεις και εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών, όπως ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.

"Ερχεται σε πλήρη αντίθεση και με την πολύ πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε πει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξίζει εμπιστοσύνης. Ερχεται ακόμη σε αντίθεση και στις έντονες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για αξιοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα, στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και στη δημιουργική παρουσία της Κύπρου στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι", είπε ο εκπρόσωπος.

Λύπη για την αναφορά εξέφρασε, με ανακοίνωσή του και το ΑΚΕΛ, το οποίο χαρακτηρίζει ατεκμηρίωτη τη θέση περί ευρωφοβισμού της Κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η πολιτική πρακτική και οι θέσεις της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά καταδεικνύουν μια ανάλογη προσέγγιση.

Κύπρος συμμετέχει δημιουργικά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και οι όποιες διαφορετικές απόψεις κατατίθενται εκ μέρους της Κυβέρνησης Χριστόφια, στοχεύουν στην αντιμετώπιση νεοφιλελεύθερων, αντιλαϊκών επιλογών και πολιτικών στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι στην απόρριψη, εν γένει, της Ενωσης, θέσεις οι οποίες εκφράζονται, κατά διαστήματα και από εξέχουσες φυσιογνωμίες της ευρωπαϊκής δεξιάς", αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Προσθέτει πως "η δημιουργική στάση της Κυβέρνησης στην Ευρώπη, σε συνάρτηση με τους ορθούς χειρισμούς στο Κυπριακό έχει οδηγήσει σε υψηλό επίπεδο της σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με Ευρωπαίους ηγέτες, άλλων ιδεολογικών προσανατολισμών".

Το ΑΚΕΛ καλεί τον ΔΗΣΥ, ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό αλλά και της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κύπρο, να ανασκευάσει εσφαλμένες εντυπώσεις που φαίνεται ότι δημιουργούνται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, γιατί κάτι τέτοιο ενδεχομένως να αποτελέσει πλήγμα όχι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το ΑΚΕΛ, αλλά σε ολόκληρο το λαό και τον τόπο.
Keywords
Τυχαία Θέματα