Νεκρός από το μετασεισμό στην Ιαπωνία

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την ισχυρή μετασεισμική δόνηση των 6,6 βαθμών -- σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του γεωφυσικού ινστιτούτου των ΗΠΑ, USGS -- που σημειώθηκε σήμερα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ακριβώς ένα μήνα μετά το σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε στις 11 Μαρτίου, αφήνοντας πίσω του 27.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

Το USGS
είχε ανακοινώσει αρχικά ότι η σημερινή δόνηση ήταν 7,1 βαθμών.

Το επίκεντρο του σημερινού μετασεισμού εντοπίστηκε στην επαρχία της Φουκουσίμα, σε απόσταση 81 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης της Φουκουσίμα, κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό, και είχε εστιακό βάθος μόνον 13 χιλιομέτρων, διευκρίνισε το USGS.

Το θύμα του σημερινού σεισμού ήταν ένας 46χρονος που έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή όταν έπεσε κάτω με το κεφάλι στην πόλη Ριουγκασάκι, στην επαρχία Ιμπαράκι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τετσούρο Φουκουγιάμα δήλωσε παράλληλα ότι ερευνώνται επίσης οι πληροφορίες ότι τέσσερις κάτοικοι ενός σπιτιού θάφτηκαν ζωντανοί όταν αυτό παρασύρθηκε από την κατολίσθηση του εδάφους στην πόλη Ιουάκι, στην επαρχία της Φουκουσίμα.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε επίσης, επικαλούμενο αξιωματούχο της πόλης αυτής, ότι "τρία με τέσσερα" σπίτια θάφτηκαν από κατολισθήσεις και ότι η εκτίμηση για τον αριθμό αυτόν έγινε κατόπιν των αιτημάτων που υπάρχουν για βοήθεια.

Ο Κέιτζι Ντόι, διευθυντής του τμήματος προβλέψεων της ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι οι μετασεισμοί αυτού του μεγέθους "θα συνεχιστούν για ένα κάποιο χρονικό διάστημα".

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές στους πέντε πυρηνικούς σταθμούς που βρίσκονται στη βορειοανατολική Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου του πληγέντα σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ως αποτέλεσμα του σημερινού σεισμού των 6,6 βαθμών.

Η εταιρεία στην οποία ανήκει και διαχειρίζεται τον σταθμό αυτόν, η Tepco, έδωσε σήμερα αμέσως μετά το σεισμό εντολή στους εργαζομένους να εγκαταλείψουν τον σταθμό, στον οποίο διακόπηκε επίσης για σύντομο χρονικό διάστημα η ηλεκτροδότηση τριών αντιδραστήρων.

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε περίπου μία ώρα αργότερα και οι εργασίες στον σταθμό επαναλήφθηκαν, ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

"Αυτήν τη στιγμή επαληθεύουμε αν αυτό προκάλεσε κάποιο πρόβλημα ασφαλείας στους αντιδραστήρες. Πρέπει να αναμένουμε λίγο για να διαπιστωθεί αν υπήρξε κάποιος αντίκτυπος", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής Χιντέχικο Νισιγιάμα.

Παράλληλα το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ιαπωνικές αρχές έχουν δώσει εντολή σε αυτούς που διαχειρίζονται τους πυρηνικούς σταθμούς να θέσουν σε εφαρμογή νέα μέτρα ασφαλείας ως τις 28 Απριλίου επιπλέον των μέτρων που επιβλήθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα, για τα οποία εξάλλου θα γίνουν σύντομα έλεγχοι για να επιβεβαιωθεί η εφαρμογή τους.

Η εντολή
Keywords
Τυχαία Θέματα