Ψήφος κατά της κυβέρνησης της Σλοβενίας

Κατά του νόμου για τη μερική απασχόληση περιορισμένου ωραρίου (mini jobs) τάχθηκε το 80% των Σλοβένων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, στο οποίο συμμετείχε το 34% των ψηφοφόρων. Η έκβαση του δημοψηφίσματος εκτιμάται ως οδυνηρή ψήφος δυσπιστίας προς την κυβέρνηση και ένδειξη ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συναντήσει μεγάλη δυσκολία
στην προώθηση άλλων, περισσότερων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

Οι ισχυρότεροι επικριτές του νόμου -- τα συνδικάτα αλλά και οι φοιτητικές οργανώσεις -- χαιρέτισαν το αποτέλεσμα ως μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να διεξάγει κοινωνικό διάλογο με περισσότερη σοβαρότητα.

Ο νόμος, που υιοθετήθηκε από τη Σλοβένικη Βουλή στο τέλος του περασμένου έτους, προέβλεπε περιορισμούς στην προσωρινή απασχόληση για τους φοιτητές, τους άνεργους και τους συνταξιούχους και αύξηση της φορολόγησης των εσόδων τους. Επίσης διευκόλυνε τις εταιρίες στη δημιουργία θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης.

Οι φοιτητικές οργανώσεις και τα συνδικάτα εργαζομένων ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υποστηρίζοντας με την εφαρμογή του νόμου οι φοιτητές δεν θα μπορούν να αυτοσυντηρούνται.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων Εργαζομένων (ZSSS), Ντούσαν Σέμολιτς, δήλωσε ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να αλλάξει τη στάση της προς τους κοινωνικούς εταίρους και να αντιμετωπίσει τα συνδικάτα ως εταίρους με τους οποίους θα συνεργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας τόνισε ότι η ψήφος των πολιτών στο χθεσινό δημοψήφισμα ήταν επίσης ψήφος κατά της κυβέρνησης, αλλά υποβάθμισε τη σημασία του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι το κρίσιμο ζήτημα.

«Οι πολίτες δεν καταψήφισαν μόνον το νόμο, αλλά μίλησαν και κατά της κυβέρνησης, δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό», είπε, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

«Έως το τέλος της θητείας μας θα κάνουμε ό,τι πιστεύουμε ότι είναι σωστό, όχι ό,τι νομίζουμε πως είναι αρεστό στην πλειοψηφία των πολιτών», είπε ο κ. Παχόρ.
Keywords
Τυχαία Θέματα