"Μονομαχία" Καρογιάν-Ομήρου

Σε μονομαχία μεταξύ του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν και του προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου φαίνεται να εξελίσσεται το θέμα της ανάδειξης νέου προέδρου της Βουλής, μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Η ΕΔΕΚ έχει
επισημοποιήσει την υποψηφιότητα του κ. Ομήρου ενώ η υποψηφιότητα του κ. Καρογιάν θεωρείται δεδομένη.

Ηδη το ΑΚΕΛ αποφάσισε, σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου, να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Καρογιάν, απόφαση που αναμένεται να επικυρωθεί στην Κεντρική Επιτροπή την Παρασκευή, βάζοντας έτσι τη σφραγίδα στη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΔΗΚΟ. Εξ άλλου, το Ευρωπαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε επίσημα την υποστήριξη του προς την υποψηφιότητα του κ. Ομήρου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος συνεχίζει επαφές με τα άλλα κόμματα για εξεύρεση γενικά αποδεκτού υποψηφίου, δεν απέκλεισε υποστήριξη προς το Μάριο Καρογιάν, δεδομένου ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το θέμα της προεδρίας της Βουλής συζητεί απόψε η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος των Οικολόγων, το οποίο με τη μοναδική ψήφο που διαθέτει μπορεί να γείρει την πλάστιγγα προς τη μια ή την άλλη πλευρά, ή με την τήρηση αποχής να καταστήσει δυνατή την εκλογή του κ. Καρογιάν, δεδομένης της ισοψηφίας κυβερνητικών κομμάτων και αντιπολίτευσης, που προέκυψε από τις εκλογές.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, συναντήθηκε διαδοχικά με τους ηγέτες του ΕυρωΚό Δημήτρη Συλλούρη, του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, εκτός από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕυρωΚό και με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Με τον Γιαννάκη Ομήρου συναντήθηκαν επίσης ο Αντρος Κυπριανού και ο Δημήτρης Συλλούρης.

Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ επιμένει στην εξαγγελία του, για την ευρύτερη δυνατόν συναίνεση στην εκλογή προέδρου της βουλής.

"Αυτό που θα θέλαμε ήταν να υποδειχθεί ένας υποψήφιος από τα Κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ευρωκό και Οικολόγους, κάτι όμως που δεν φαίνεται να υλοποιείται", δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης μετά το τέλος των επαφών του.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι απέκλεισε το ΑΚΕΛ από τις διαβουλεύσεις, είπε ότι ο Αντρος Κυπριανού είχε ήδη αποφασίσει να εισηγηθεί τον Μάριο Καρογιάν για υποψήφιο χωρίς να ρωτήσει κανένα και επομένως δεν υπήρχε προοπτική συνεννόησης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό είναι θέμα των συλλογικών οργάνων του ΔΗΣΥ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, είπε πως τα προβλήματα του τόπου επιβάλλουν συγκλίσεις και συναινέσεις, γι' αυτό και οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου μετά την εκλογή του Προέδρου της Βουλής.

Ο Αντρος Κυπριανού απέρριψε τις επικρίσεις του ΔΗΣΥ ότι πρώτο το ΑΚΕΛ άρχισε τις επαφές για την προεδρία της Βουλ
Keywords
Τυχαία Θέματα