Θα επανεξετασθεί η ασφάλεια στην κατανάλωση ασπαρτάμης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να πραγματοποιηθεί μία πλήρης ιατρική επανεξέταση της ουσίας ασπαρτάμη, αντιδρώντας στις έντονες ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για τις επιπτώσεις της τεχνητής αυτής γλυκαντικής ύλης, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

«Η EFSA παρέλαβε εντολή εκ μέρους της Επιτροπής για μία επανεξέταση της ασφάλειας της ασπαρτάμης, την οποία πρόκειται να λάβει υπ’ όψη. Η διαταγή θα δημοσιευθεί μόλις γίνει δεκτή και διευκρινισθεί», τόνισε η Λουτσία ντε Λούκα, εκπρόσωπος του οργανισμού, ο οποίος εδρεύει
στην Πάρμα της Ιταλίας.

«Η επανεξέταση προβλεπόταν για το 2020, όμως η Επιτροπή μας ζήτησε να την προωθήσουμε τώρα υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων», τόνισε η ίδια.

Η ασπαρτάμη είναι το γλυκαντικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο.

Τον Φεβρουάριο η EFSA είχε απορρίψει δύο εκθέσεις, οι οποίες έκαναν λόγο για πιθανή συμβολή της ασπαρτάμης σε περιστατικά πρόωρων τοκετών και στη δημιουργία ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η ντε Λούκα τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε πραγματοποιήσει καμιά δική της έρευνα εδώ και χρόνια.

«Η EFSA δημιουργήθηκε το 2002 και έχει ασχοληθεί πλειστάκις με την ασπαρτάμη στο διάστημα μεταξύ 2006 και 2009 χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ κάποια ένδειξη πως εμπεριέχει κινδύνους όσον αφορά την γονοτοξικότητα και την καρκινογένεση», πρόσθεσε η ίδια.

«Συνεπώς, η EFSA δεν βρίσκει κανέναν λόγο να αναθεωρήσει το ύψος της επιτρεπόμενης ημερήσιας δόσης για την ασπαρτάμη από τα 40 mg/ανά κιλό σωματικού βάρους», τόνισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα