Μοναδικό το Πάσχα στην Τρίπολη

Η Τρίπολη το Πάσχα συναγωνίζεται την Αθήνα στο… νέφος. Όλη η πόλη σκεπάζεται από τον καπνό των κληματόβεργων που σιγά - σιγά ανάβουν στις ψησταριές του Δήμου αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη. Κάτω από το βλέμµα το Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην πλατεία 'Αρεως στήνονται οι κεντρικές σούβλες που περιμένουν ντόπιους κι επισκέπτες να συναντηθούν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
για να γίνουν όλοι μια μεγάλη παρέα που θα γλεντήσουν ως αργά το απόγευμα με μοσχοφίλερο κρασί και τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα.

Η Τρίπολη το Πάσχα αποτελεί προορισμό. Από την Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις θρησκευτικού κυρίως περιεχομένου μοναδικές στην Πελοπόννησο. Το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης στον αύλειο χώρο της ιεράς μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών, προεξάρχοντος του σεβ. μητροπολίτου Μαντινείας Αλεξάνδρου τελείται η αναπαράσταση του Νιπτήρος. Ενώ την Μ. Παρασκευή το απόγευμα η περιφορά του Επιταφίου στο άλσος του Αγίου Γεωργίου είναι εντυπωσιακή μέσα στο δασάκι. Το βράδυ δε, στην κεντρική πλατεία η περιφορά των Επιταφίων σε παράταξη για μιάμιση περίπου ώρα και τα εγκώμια που ψάλλουν οι δύο χορωδίες της πόλης δημιουργούν κλίμα κατάνυξης.

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη από τον εξώστη του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Βασιλείου, δίνεται το σύνθημα κι ανάβουν με το αναστάσιμο φως οι κληματόβεργες σε όλες τις ψησταριές της πόλης, με πρώτη αυτή του Δήμου στην πλατεία 'Αρεως, προκειμένου ως το πρωί να ''γίνουν'' τα κάρβουνα για να αρχίσει του σούβλισμα των αρνιών.

Η λαμπρή γιορτή του Πάσχα ξεκινά στην πλατεία 'Αρεως που αποτελεί τόπο συγκέντρωσης όλων και μετά τις πασχαλινές ευχές ξεδιπλώνετε ένα παραδοσιακό τριπολιτσιώτικο γλέντι, το γνωστό στο πανελλήνιο ''Πάσχα στην Τρίπολη''.

Το απόγευμα τις Κυριακής του Πάσχα το γλέντι συνεχίζεται στην πλατεία Πετρινού όπου τοπικά νεανικά σχήματα τραγουδούν τραγούδια αγάπης και το βράδυ παραδοσιακά δημοτικά συγκροτήματα δίνουν ξανά το πρόσταγμα για χορό στην κεντρική πλατεία Αγίου Βασιλείου.

Τη Δευτέρα του Πάσχα αναβιώνουν τα έθιμα του Αη Γιώργη στην Πιάνα με αγώνες ανώμαλου δρόμου και στη Νεστάνη όπου ανεβαίνουν το βράχο του Γουλά με παραδοσιακές ενδυμασίες και μετά τη Θεία Λειτουργία στην άπλα του βράχου αναβιώνουν ένα ξεχωριστό έθιμο με ανεύρεση αγριοσέλινου και Μάηδων για το στολισμό των γκλιτσών.

Το γλέντι όμως δεν σταματά στην πόλη, τη Δευτέρα του Πάσχα το βράδυ παίρνει τη σκυτάλη η συνοικία Μπασιάκου όπου με σούβλες και κρασί από τους αμπελώνες τις Μαντινείας γλεντούν ως τα ξημερώματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα