Με έναν νοσηλευτή λειτουργούν οι φυλακές της Νιγρίτας

Με σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό του διανύει την επτάμηνη πορεία του το σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 119 κρατούμενοι των φυλακών που εξυπηρετούνται μόνο από έναν νοσηλευτή, ο οποίος αφού ολοκληρώσει το οχτάωρο του, αφήνει πίσω του κρατουμένους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ευχόμενος να μην συμβεί τίποτε.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν όλοι οι αρμόδιοι του σωφρονιστικού καταστήματος, μετά και τον αιφνίδιο θάνατο 47χρονου κρατουμένου από παθολογικά αίτια. Το δυστυχές περιστατικό συνέβη όταν μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα των κρατουμένων,
ο 47χρονος ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και λιποθύμησε. Παρότι ο γιατρός των φυλακών, που επισκέπτεται το σωφρονιστικό ίδρυμα τρεις φορές την εβδομάδα και ο μοναδικός νοσηλευτής που βρισκόταν την ώρα εκείνη στο σωφρονιστικό κατάστημα, παρείχαν άμεσα τις πρώτες βοήθειες στον άτυχο κρατούμενο, η καρδιά του τον πρόδωσε.

Το περιστατικό μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, εντούτοις κρύβει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την έλλειψη προσωπικού στο σωφρονιστικό κατάστημα.

«Το μεγάλο πρόβλημα των νέων φυλακών είναι ότι δεν έχουν στελεχωθεί επαρκώς με προσωπικό -σωφρονιστικούς υπαλλήλους, εξωτερικούς φύλακες, διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό», αναφέρει ο γραμματέας των εξωτερικών φρουρών του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας, Αθανάσιος Τούσιος

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, στη Νιγρίτα αρχικά τοποθετήθηκαν 25 σωφρονιστικοί υπάλληλοι-φύλακες που στη συνέχεια ήταν να ενισχύθηκαν με ακόμη δώδεκα, κάτι που δεν έγινε μέχρι τώρα, παρότι η οργανική τους δύναμη φτάνει τα 150 άτομα. Ακόμη, στις πρώτες ημέρες οι φυλακές λειτούργησαν με 39 εξωτερικούς φρουρούς, όταν η οργανική τους δύναμη είναι 108. Όσον αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους, επί της παρούσης εργάζονται μόνο δέκα, όταν ο προβλεπόμενος αριθμός για επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό είναι 35 άτομα. Η λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος σε πλήρη ανάπτυξη, με όλη την οργανική δύναμη των υπαλλήλων και με τους 600 κρατούμενους που έχει χωρητικότητα, εξαρτάται αποκλειστικά από τις προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, ωστόσο οι διαδικασίες προσλήψεων είναι μπλοκαρισμένες.

Οι νέες φυλακές άρχισαν να λειτουργούν σε δοκιμαστική φάση, για να αποσυμφορηθούν και οι φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, εντούτοις οι κρατούμενοι τριπλασιάστηκαν, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό της στελέχωσης του σωφρονιστικού καταστήματος παρέμεινε στο αρχικό στάδιο της λειτουργίας του, προκαλώντας πονοκέφαλο στους αρμοδίους.
Keywords
Τυχαία Θέματα