Μάχη κατά της διαφθοράς στη Σερβία

Οι βιβλιοθήκες πρέπει να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους, ώστε να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην ποιοτική διαχείριση και στη μάχη κατά της διαφθοράς τονίστηκε σε συνάντηση στο Βελιγράδι με θέμα το πρόγραμμα «Διαφάνεια, καλή διαχείριση και μάχη κατά της διαφθοράς».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επτά δημόσιες βιβλιοθήκες της Σερβίας - Η δημοτική βιβλιοθήκη Βελιγραδίου, η δημοτική βιβλιοθήκη του Νόβι Σαντ, οι Εθνικές Βιβλιοθήκες των πόλεων Κρούσεβατς, Ποζάρεβατς, Πίροτ, Μπορ και η βιβλιοθήκη του Κλάντοβο.

Η επικεφαλής του προγράμματος Βέσνα Τσρνογκόρατς
τόνισε ότι στόχος του είναι η υλοποίηση δράσεων, ώστε να αφυπνιστεί η συνείδηση των πολιτών για τις επιζήμιες επιπτώσεις της διαφθοράς και την προώθηση και την παροχή ελεύθερης πρόσβασης σε πληροφορίες και της ελευθερίας έκφρασης στην κοινότητα των βιβλιοθηκών στη Σερβία.

«Οι βιβλιοθήκες πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πληροφόρηση των πολιτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και η Ένωση Βιβλιοθηκονόμων Σερβίας έχοντας συνείδηση των προβλημάτων που προκαλεί η διαφθορά σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής υλοποιεί το πρόγραμμα «Διαφάνεια, καλή διαχείριση και μάχη κατά της διαφθοράς», υπογράμμισε η κ. Τσρνογκόρατς.

«Οι βιβλιοθήκες πρέπει να λάβουν νέα διάσταση στην κοινωνία. Είναι αναγκαίο να εξευρεθεί τρόπος ώστε να μπορούν να συμβάλουν στον αγώνα της διαφθοράς», είπε.

Το μέλος της Επιτροπής της Υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ζόραν Στογιλίκοβιτς εκτίμησε ότι στη Σερβία δεν υπάρχει συνεπής πολιτική βούληση για την εξάλειψη της συστηματικής διαφθοράς.

Οι πολίτες θεωρούν ότι η διαφθορά επιβραβεύεται επειδή δεν υπάρχουν κυρώσεις ούτε ηθικές καταδίκες, τόνισε ο κ. Στογιλίκοβιτς υπογραμμίζοντας ότι για να υπάρξει μείωση του φαινομένου οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι ηθική πράξη, ότι είναι απαράδεκτη και ότι δεν επιβραβεύεται.
Keywords
Τυχαία Θέματα