Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Γιουνούς

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα το Μπανγκλαντές ότι η υπόθεση της απόλυσης από τη Grameen Bank, η οποία ειδικεύεται στα μικροδάνεια, του ιδρυτή της και τιμημένου με το Νομπέλ Ειρήνης του 2006 Μουχάμαντ Γιουνούς, είναι πιθανό να βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ντάκα και την Ουάσινγκτον.

Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Κεντρική και τη Νότια Ασία Ρόμπερτ Μπλέικ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν "να διατηρήσουν ευρείες
σχέσεις" με το Μπανγκλαντές, "μια μετριοπαθή μουσουλμανική και δημοκρατική χώρα".

Ο Μπλέικ τόνισε ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του για την τύχη του Γιουνούς, ο οποίος απολύθηκε από τη Grameen Bank με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ντάκα τον περασμένο μήνα.

"Προειδοποίησα ότι στην περίπτωση που δε βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση, η οποία να σέβεται τον δρ. Γιουνούς και να εγγυάται την αποτελεσματική λειτουργία της Grameen Bank, τότε θα υπάρχουν προβλήματα στις διμερείς μας σχέσεις", υπογράμμισε ο Μπλέικ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές απέρριψε χθες την έφεση του Γιουνούς κατά της πρωτόδικης απόφασης που επικύρωνε την απόλυσή του από την Grameen Bank.

Ο Γιουνούς, 70 ετών,απολύθηκε με το επιχείρημα ότι παρέμενε στη θέση του διευθυντή της Grameen Bank και μετά την νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης των 60 ετών.

Οι συνεργάτες του Γιουνούς υποστηρίζουν ότι η απόλυσή του ήταν αποτέλεσμα μιας βεντέτας με την κυβέρνηση εξαιτίας των πολιτικών φιλοδοξιών του.
Keywords
Τυχαία Θέματα