Απαραίτητη η ζωοφιλική εκπαίδευση

Την ανάγκη να περιληφθούν στο νέο νόμο για την προστασία των ζώων, που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προγράμματα εκπαίδευσης ζωοφιλίας, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία.

Όπως τονίζει η γενική διευθύντριά της, Λιάνα Αλεξανδρή, «μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι εκλείπει εντελώς το ζήτημα των εκπαιδευτικών ζωοφιλικών προγραμμάτων από το σχέδιο του νέου νόμου»,
καθώς επισημαίνει ότι «γενιές ζώων θα χαθούν και θα διαιωνίζουν τη δυστυχία τους, εάν οι νέες γενιές ανθρώπων δεν εκπαιδευτούν να τα σέβονται και να γίνουν υπεύθυνοι κάτοχοι και υπερασπιστές τους».

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «σε όλες τις προηγμένες για τη ζωοφιλία τους χώρες, τα εκπαιδευτικά ζωοφιλικά προγράμματα είναι πρώτιστη μέριμνα. Στη χώρα μας, απλώς ανύπαρκτα. Δυστυχώς, ούτε με το νέο σχέδιο νόμου συναντηθήκαμε μ'Α αυτή την ανάγκη. Συνεπώς, τι να περιμένουμε με γενικές τροποποιήσεις, αν δεν τροποποιηθεί η σκέψη και η φιλοσοφία των Ελλήνων στο θέμα αυτό, με σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση;».

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1975, με σκοπό την ανάπτυξη της ζωοφιλίας στην Ελλάδα, την πρόληψη και καταστολή των προβλημάτων που απορρέουν από τα αδέσποτα ζώα, αλλά και που υφίστανται αυτά, τη δημιουργία χώρων περίθαλψής τους, τον έλεγχος της υγείας και του πληθυσμού τους και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους, ως έμβιων υπάρξεων που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βασανίζονται και να υποφέρουν.

Οι δραστηριότητες της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας εστιάζονται στο τετράπτυχο: βοήθεια προς τα ίδια τα αδέσποτα, αποτροπή των προβλημάτων με παγκοσμίως αναγνωρισμένες και εφαρμοσμένες μεθόδους (στείρωση κ.λπ.), ισχυρή νομοθεσία για την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολεία.

Σύμφωνα με την κ. Αλεξανδρή, «η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία κατά την πάροδο των ετών κατάφερε χωρίς καμία κρατική ή άλλη επιδότηση να έχει μια σημαντική δύναμη από περίπου 5.000 ενδιαφερόμενους πολίτες, εκ των οποίων οι 2.000 είναι συνδρομητές και μέλη της. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί μια σοβαρή πολιτική και κοινωνική δύναμη που επεμβαίνει, ασκεί πιέσεις και εξασφαλίζει αποτελέσματα υπέρ των αδέσποτων και αντικαθιστώντας το κράτος εκεί όπου το ίδιο αδυνατεί».

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις 1.050 τ.μ. χώρων κτηνιατρικής περίθαλψης και φιλοξενίας αδέσποτων σε 10.000 τ.μ. ιδιόκτητο κτήμα στο Κορωπί (περιοχή Αεροδρομίου). Έχει δύο ασθενοφόρα ειδικά διαμορφωμένα για μεταφορά αδέσποτων ζώων και δύο ζωοκόμους-οδηγούς εκπαιδευμένους για την περισυλλογή τους από δήμους, με τους οποίους συνάπτει συμβάσεις συνεργασίας. Απασχολεί πλήρως 15μελές επιστημονικό, κτηνιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό κ.λπ. προσωπικό καθώς και νομική υπηρεσία.

Έχει συνεργαστεί από το 1995 έως σήμερα με 40 δήμους της Αττικής, ενώ πριν και μετά την Ολυμπιάδα αποτέλεσε τον αποκλειστικό ανάδοχο της Ολυμπιακής Επιτροπής, για την αντιμετώπιση των αδέσπ
Keywords
Τυχαία Θέματα