Η οικογένεια του Μλάντιτς είναι χαρούμενη

Σοκαρισμένη από την είδηση της σύλληψης του Ράτκο Μλάντιτς αλλά και χαρούμενη για το γεγονός ότι ζει είναι η οικογένειά του, σύμφωνα με το δικηγόρο της, Μίλος Σάλιτς. Ο δικηγόρος της οικογένειας Μλάντιτς δήλωσε- μεταξύ άλλων- ότι η οικογένεια του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, είναι χαρούμενη για το γεγονός είναι καλά και ελπίζει πως θα έχει την ευκαιρία να τον δει, έπειτα από πολλά χρόνια.

"Έχουν νομικά το δικαίωμα να τον δουν, προτού εκδοθεί (στο ΔΠΔ
της Χάγης), κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε ο κ. Σάλιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ", μετά τη συνάντηση που είχε με τη γυναίκα και το γιο του Μλάντιτς, στο σπίτι τους, στο Βελιγράδι.

Η οικογένεια θεωρούσε ότι είναι νεκρός και η είδηση της σύλληψής του ήταν μεγάλη έκπληξη, πρόσθεσε ο κ. Σάλιτς.

Έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση
Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς εξακολουθεί να τελεί υπό την κράτηση των σέρβων αξιωματούχων και η έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία μπορεί να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, δήλωσε ο σέρβος αναπληρωτής εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου Μπρούνο Βέκαριτς.

"Πρέπει να εξεταστεί από δικαστή που έχει αναλάβει την έρευνα, να του παρουσιαστεί το κατηγορητήριο, έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην εντολή έκδοσης", διευκρίνισε ο Βέκαριτς.

Παράλληλα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Σερζ Μπράμερτζ επεσήμανε σήμερα ότι η Σερβία "εκπλήρωσε μία από τις διεθνείς της υποχρεώσεις" με τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς και σημείωσε ότι είναι "πολύ σημαντικό αυτό για τα θύματα".

"Με τη σύλληψη του Μλάντιτς η Σερβία εκπλήρωσε μία από τις διεθνείς της υποχρεώσεις, η οποία ήταν η σύλληψη των φυγάδων", σημείωσε ο Μπράμερτζ.

"Είναι πολύ σημαντικό για τα θύματα", προσέθεσε.

"Όταν έμαθα την είδηση, σκέφτηκα αμέσως τα θύματα και την ανάγκη που υπάρχει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτοί που ευθύνονται ώστε να υπάρξει συμφιλίωση", σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι "τα θύματα αυτά υπέστησαν φρικτά πράγματα, που δεν τα χωράει ο νους --συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα-- και η αποκατάσταση για τα βάσανά τους καθυστέρησε πολύ".

"Θα πρέπει να δούμε πότε θα προσαχθεί στη Χάγη, δεν το ξέρουμε ακόμη", διευκρίνισε εξάλλου ο Μπράμερτζ, προσθέτοντας κι αυτός ότι ο Μλάντιτς "θα πρέπει να παρουσιαστή ενώπιον του δικαστή σήμερα το απόγευμα".

"Έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "το θέμα βρίσκεται στα χέρια των Σέρβων".

Παράλληλα ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δήλωσε ότι "δεν αμφέβαλε ποτέ για την αποφασιστικότητα" του σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς.

"Συνεχάρην θερμά τον πρόεδρο Τάντι
Keywords
Τυχαία Θέματα