Η Χαμάς χαιρετίζει την αιγυπτιακή απόφαση

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα και χαρακτήρισε "θαρραλέα" την απόφαση της Αιγύπτου να ανοίξει εκ νέου τον μεθοριακό σταθμό της Ράφας.

Δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς αναφέρει ότι η κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας
ενημερώθηκε επίσημα από την Αίγυπτο για τους νέους κανονισμούς στο μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα.

"Τα μέτρα αυτά είναι η σωστή απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση, θα διευκολύνουν τη ζωή του πληθυσμού και θα ανακουφίσουν τα δεινά του".

Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, ο Φάουζι Μπάρχουμ, δήλωσε ότι αυτή η "απόφαση είναι θαρραλέα και υπεύθυνη και απηχεί τον αραβικό, αιγυπτιακό και παλαιστινιακό παλμό".

"Ελπίζουμε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας", είπε καλώντας "τον κόσμο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αιγύπτου με προοπτική την άρση της πολιορκίας".

Αίγυπτος θα ανοίξει από το Σάββατο το συνοριακό πέρασμα της Ράφας, τη μόνη πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, καθημερινά, από τις 09:00 έως τις 17:00 τοπική ώρα, εκτός των ημερών των αργιών και της Παρασκευής", μετέδωσε σήμερα το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

Άνθρωποι ηλικίας κάτω των 18 ετών και άνω των 40 ετών θα μπορούν να ταξιδεύουν από τη Γάζα στην Αίγυπτο χωρίς μια εκ των προτέρων διαδικασία έγκρισης για λόγους ασφάλειας. Οι κάτοχοι ξένων ταξιδιωτικών εγγράφων, ασθενείς, φοιτητές και επενδυτές δεν θα χρειάζονται πλέον θεώρηση του διαβατηρίου τους, διευκρινίζεται.

Το Ισραήλ επέβαλε τον Ιούνιο του 2006 αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας μετά την απαγωγή ενός ισραηλινού στρατιώτη, του Γκιλάντ Σαλίτ από τρεις ένοπλες οργανώσεις που δρουν σε αυτό το παλαιστινιακό έδαφος. Ο αποκλεισμός ενισχύθηκε μετά τη δια της βίας ανάληψη του ελέγχου της Γάζας από τη Χαμάς τον Ιούνιο του 2007.

Το Ισραήλ χαλάρωσε τον αποκλεισμό, ύστερα από έντονες διεθνείς πιέσεις μετά το θάνατο εννέα Τούρκων κατά την έφοδο κομάντος του ισραηλινού ναυτικού το Μάιο του 2010 εναντίον στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ωστόσο διατήρησε πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανθρώπων, τον αυστηρό ναυτικό αποκλεισμό και σχεδόν την πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών.

"Πολύ προβληματική κατάσταση"
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Αιγύπτου να ανοίξει μόνιμα το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας με τη νότια Λωρίδα της Γάζας, θα δημιουργήσει μια "ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση".

"Η απόφαση αυτή λήφθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και Φάταχ, κάτι που δημιουργεί μια πολύ προβληματική κατάσταση", δήλωσε στο ραδιόφωνο ο ισραηλινός υπουργός για την προστασία του πολίτη Ματάν Βιλνάι.

Το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε χθες Τετάρτη ότι "το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος αποτελεί μέρος των αιγυπτιακών προσπαθειών για τον τερματισμό της ενδοπαλαιστινιακής διχόνοι
Keywords
Τυχαία Θέματα