Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης

Τη διαβεβαίωση ότι, οι ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη ρουμανική αγορά διαθέτουν επαρκή και ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας, έδωσε ο πρώτος αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR), Φλόριν Γκεοργκέσκου, από το βήμα των εργασιών του οικονομικού συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, οι δείκτες ρευστότητας και φερεγγυότητας
των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα και πρόσθεσε ότι διαθέτουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση απροσδόκητων καταστάσεων.

Μάλιστα, επισήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εγχώρια τραπεζική αγορά και τη λειτουργία των εμπορικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, προκειμένου να είναι ενήμερη και βέβαιη για την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Γκεοργκέσκου, όλες οι ελληνικές τράπεζες στη Ρουμανία έχουν δείκτη φερεγγυότητας που διαμορφώνεται στο 11%, τη στιγμή που ο αντίστοιχος δείκτης για το τραπεζικό σύστημα της χώρας διαμορφώνεται στο 14%.

Την περασμένη Δευτέρα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε ελληνικών τραπεζών. Η υποβάθμιση σημειώνεται μετά από εκείνην του αξιόχρεου της Ελλάδας στο επίπεδο B+/RWN (με αρνητικές προοπτικές) από BB+ προηγουμένως.

Αντίστοιχα, και οι αξιολογήσεις των πέντε ελληνικών τραπεζών φέρουν την επισήμανση (Rating Watch Negative - RWN).

Συγκεκριμένα και για τις πέντε τράπεζες η Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄B+΄ από ΄BB+΄ και την έθεσε σε καθεστώς RWN. Επίσης, επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄B'.
Keywords
Τυχαία Θέματα