Η Γερμανίας περιμένει να ακούσει την ...τρόικα

«ΣΠΕΚΟΥΛΑ» ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΞΕΝΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας την έκθεση της Τρόικας για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα. "Περιμένουμε την έκθεση, ίσως στα τέλη της εβδομάδας, ενδεχομένως και λίγο αργότερα", δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους.

Σύμφωνα με τον κ. Κότχαους, η έκθεση θα αποτιμά το πώς εφαρμόζει η Ελλάδα το
πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, μεταξύ άλλων τους φόρους αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις, που υποσχέθηκε η Ελλάδα. Επίσης, εξετάζεται και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, διασαφήνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε "σπέκουλα" με συνεχή ανταλλαγή απόψεων.

Θα πρέπει να περιμένουμε την ανάλυση της επιτροπής ελέγχου και "μέχρι τότε θα κάνει καλό σε όλους τους εμπλεκόμενους να μην διατυπώνουν εικασίες", είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

«Σπέκουλα» τα σενάρια περί "ξένης παρέμβασης"
Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, "σύντομα, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας", προέβλεπαν σήμερα στις Βρυξέλλες καλά ενημερωμένοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Oι ίδιοι παράγοντες χαρακτήριζαν «σπέκουλα» τα σενάρια περί "ξένης παρέμβασης" στην ελληνική οικονομία και πρώιμα τα περί πρόσθετου πακέτου χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, όπως δημοσιεύουν, σε σημερινό άρθρο τους, οι Financial Times.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το ενδεχόμενο, πρόσθετο, πακέτο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, πηγές της Επιτροπής σημείωναν ότι επισήμως δεν έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται βήμα-βήμα.

Εξέφρασαν, ωστόσο, την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το 2012 και μετά, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί.

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να κλείσει η «ξεκάθαρη» απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Εξ άλλου, οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι υπάρχει απογοήτευση εκ μέρους της Επιτροπής, από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Σημείωναν, ωστόσο, ότι δεν αναμένουν από την αντιπολίτευση να στηρίξει όλο το πακέτο μέτρων, αλλά τους βασικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος προσαρμογής. «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για μακροχρόνιες συζητήσεις», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Ως προς την πορεία των πραγμάτων από δω και στο εξής, η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει δύο εκθέσεις: Η πρώτη θα αφορά, όπως κάθε τρίμηνο, την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής, ενώ η δεύτερη θα αφορά την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Επί τη βάση αυτών των δύο εκθέσεων, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, θα αποφασίσουν αν θα εγκρίν
Keywords
Τυχαία Θέματα