Αύξηση 14% των άμεσων ξένων επενδύσεων

Αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) κατά 14% καταγράφηκε το 2010 σε όλη την Ευρώπη καθώς ανήλθαν σε 3.757 από 3.303 το 2009, σύμφωνα με την 9η ετήσια έρευνα της Ernst & Young European Attractiveness Survey.

Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν συνολικά στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα αυτών των επενδύσεων παρουσίασε αύξηση 10% και έφτασε τις 137.000, παρόλο που παραμένει μικρότερος από την ανώτατη τιμή που είχε καταγραφεί πριν από πέντε χρόνια.

Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία εμφάνισαν μείωση του αριθμού άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ η Ισπανία έχασε από τη Ρωσία τη θέση της ως ο τέταρτος μεγαλύτερος αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη. Αντιθέτως, η Ιρλανδία σημείωσε αύξηση άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 36% το 2010.

Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ήταν οι ελκυστικότερες χώρες για τους επενδυτές με 728 και 562 άμεσες ξένες επενδύσεις, που αντιστοιχούν σε αύξηση 7% και 6%, τη μεγαλύτερη επιτυχία για το 2010 ανάμεσα στις ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες σημείωσε η Γερμανία, με τον αριθμό άμεσων ξένων επενδύσεων να αυξάνεται το 2010 κατά 34% και να διαμορφώνεται στα 560, πλησιάζοντας έτσι τη Γαλλία που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη το 2010, με τη Ρωσία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τις χώρες της Βαλτικής να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό αύξησης όσον αφορά στον αριθμό των έργων, γεγονός που αντανακλά την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή και την ολοένα μεγαλύτερη ελκυστικότητα που παρουσιάζει για τις επιχειρήσεις.

Οι επενδύσεις που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κυριότερος λόγος για την ανάκαμψη των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) σε όλη την Ευρώπη, με τον αριθμό των έργων να αυξάνεται κατά 24% σε σχέση με το 2009. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο σημαντικότερος επενδυτής για την ευρωπαϊκή αγορά, με ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% των έργων.

Κάποιοι κλάδοι που το 2009 αντιμετώπισαν πτώση άμεσων ξένων επενδύσεων σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη το 2010. Οι επενδύσεις στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας διπλασιάστηκαν το 2010 και απέφεραν το 25% των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από έργα FDI στην Ευρώπη. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στους κλάδους εταιρικών υπηρεσιών και λογισμικού αυξήθηκαν επίσης κατά 15%, ενώ κατά 65% αυξήθηκαν και οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν. Επιπλέον, η Ευρώπη προσέλκυσε 204 έργα ανανεώσιμης ενέργειας το 2010 σημειώνοντας αύξηση 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Δεν σημείωσαν, όμως, όλοι οι κλάδοι αύξηση: Τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ορυκτά και οι τηλεπικοινωνίες, που είχαν συγκριτικά καλή απόδοση το 2009, σημείωσαν μείωση άμεσων ξένων επενδύσεων το 2010.

Παρόλο που ο αριθμός θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2010 ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2009, εξακολουθεί να είναι περίπου 40% χαμηλότερος από την ανώτατη τιμή που σημείωσε το 2006, καθώς η φύση των επενδύσεων στην Ευρώπη μετατοπ
Keywords
Τυχαία Θέματα